DÂMBOVIȚA: Zeci de victime după două explozii succesive la o staţie GPL din Crevedia

Autoritățile au activat planul roşu de intervenţie. Un deces a fost confirmat. 26 de pompieri care interveneau la fața locului au fost surprinși de cea de-a doua deflagrație.

Două explozii succesive s-au produs, sâmbătă seara, la o stație de gaz petrolier lichifiat (GPL) din Crevedia, în județul Dâmbovița.

SItuație victime în dinamică:

– 27 la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, din care 4 intubați;

– 13 la Spitalul Bagdasar Arseni, din care 3 intubați;

– 2 la Spitalul Universitar București;

– 4 la Spitalul de Arși, din care 1 intubat.

Potrivit Radio România Actualități, puţin înainte de ora 19:00, un incendiu devastator a izbucnit în urma primei deflagrații, care a ucis cel puţin un om şi a rănit şapte.

O a doua explozie s-a produs la ora 21:00 și a rănit 26 de pompieri care interveneau la fața locului. Unul dintre aceștia este în stare gravă.

Zeci de maşini de pompieri şi de ambulanţe sunt mobilizate într-o operaţiune de amploare pentru salvarea victimelor.

Autoritățile au activat planul roşu de intervenţie.

„Iniţial, era vorba de 6 persoane care au fost afectate, persoane civile, din care cinci sau 6, e în dinamică situaţia, (…) intubate. A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, aici a fost a doua explozie, după a doua explozie avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul în acest moment sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Zona este încă periculoasă și, de aceea, am evacuat la distanță”, a adăugat Raed Arafat. Potrivit acestuia, populația din zonă a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert.

Pompierii se luptă acum cu flăcările şi încearcă să se apropie cât mai mult de focar.

Arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne şi o casă, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Incendiul este însoţit de degajări mari de fum care se îndreaptă spre Capitală, anunţă Garda Naţională de Mediu. La Otopeni, Baloteşti şi Buftea există o creştere a numărului de pulberi în suspensie în atmosferă. Cetăţenii sunt sfătuiţi să închidă geamurile.

Circulaţia este blocată în zonă, pe DN1A şi sunt evacuate persoanele care locuiesc în apropiere.

Pentru salvarea răniţilor intervin echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi-au transportat victimele la spitalele de urgenţă din Capitală.

Conducerea Ministerului Sănătății este în permanentă legătură cu unitățile spitalicești bucureștene. 12 dintre acestea sunt pregătite să preia pacienți.

La Ministerul de Interne a fost constituită o celulă de criză, la care a participat și premierul. Marcel Ciolacu va merge în vizită, în această seară, la Spitalul Floreasca, unde au ajuns cei mai mulți dintre răniți.

Potrivit lui, 4 dintre pacienți vor fi transferați în străinătate, în Italia și Belgia. „S-a luat legătura cu aparținătorii [victimelor – n. red]”, a adăugat premierul. Au fost create linii telefonice pentru locuitorii din zonă, unde acestea pot cere ajutor dacă este necesar.

Duminică, Centrul de Transfuzii din București va avea program ca într-o zi lucrătoare, fiind lansat un apel către donatori.

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la CâCrevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți”, a transmis șeful statului pe Facebook.

„În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a adăugat Klaus Iohannis.

Primarul comunei Crevedia, Petre Florin, spune că unitatea în care s-au produs exploziile nu mai avea autorizație, aceasta fiind retrasă de ISU.

FOTO: IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Radio Vacanța

Cele mai citite

Related Articles