Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter s-a produs azi-noapte, în jurul orei 01:20, în România.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs în această noapte la 1:20 în zona seismică Vrancea, la 97 de kilometri adâncime. Institutul Naţional de Fizica Pământului a revizuit magnitudinea 5,2 anunţată imediat după producerea seismului. La rândul lor, Institutul american de geofizică şi Centrul mediteranean de seismologie estimează că seismul a avut magnitudinea 5,6. Mişcarea telurică a fost resimţită în mai multe oraşe din ţară, printre care Bucureşti, dar şi în Republica Moldova, Bulgaria si vestul Turciei. Un echipaj ISU verifică situaţia în zona Centrului Istoric. Prezent acolo, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, a făcut apel la calm.

Daniel Vasile: E un aspect foarte important faţă de cutremurul anterior, atunci când au fost semnalate apeluri la numărul de urgenţă 122 pentru a le oferi sfaturi şi recomandări cetăţenilor. De această dată nu s-a mai întâmplat acest lucru şi îl apreciem ca fiind un lucru pozitiv pentru că liniile de urgenţă trebuie să rămână numai pentru preluarea de urgenţe şi nu pentru astfel de informaţii. Este foarte bine să ştim dinainte cum trebuie să reacţionăm în cazul unui cutremur şi de această dată lucrurile s-au întâmplat aşa cum este normal să se întâmple, adică fără panică şi fără a perturba acţiunile forţelor de intervenţie.

Ultimul cutremur puternic înregistrat în România s-a produs la 24 septembrie, anul acesta, şi a avut o magnitudine de 5,6. Cea mai importantă mişcare tectonică produsă în ultimii ani în ţara noastră a avut loc la 22 noiembrie 2014. Seismul de atunci a avut magnitudinea 5,7.