Cum s-a copiat la Bacalaureat 2016. Topul celor mai performante dispozitive de fraudat examene vândute în România

277

Mulţi elevi se laudă pe Internet că au reuşit să fraudeze exemenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională folosindu-se de cele mai noi tehnologii vândute online. Zeci de site-uri oferă spre vânzare dispozitive sofisticate care ajută la copiat, unele ajungând să coste şi peste 2.000 de lei.

O simplă căutare pe Google a termenilor „copiat”, „metode de copiat”, sau „cum să copiez” scoate la iveală zeci de site-uri ce comercializează instrumente de ultimă generaţie prin care elevii din România pot frauda un examen. Fără a încălca vreo lege, site-urile româneşti ce pun la dispoziţie pixuri, căşti sau alte dispozitive care îi ajută pe elevi să copieze sunt căutate în special în perioada exemenelor de Bacalaureat sau a Evaluării Naţionale. Iar clienţii sunt în special elevii care nu s-au pregătit suficient pentru a obţine note de promovare.

Vânzătorii nu vor publicitate

 

Reporterul „Adevărul” a sunat la mai multe numere de telefon prezentate pe site-urile care comercializează instrumente de copiat. Într-o primă fază a discuţiei, când ne-am prezentat ca un potenţial client, reprezentanţii acestor site-uri s-au arătat politicoşi, prezentându-şi oferta şi oferind garanţii că, indiferent, de produsul ales, acesta ne va ajuta să copiem la examen.

„Anul acesta avem foarte mulţi elevi care au cumpărat de la noi şi niciunul dintre ei nu a fost nemulţumit. Foarte vândut a fost colierul cu cască, niciun profesor nu are cum să te prindă dacă îl foloseşti. Costă un pic peste un milion (n.r. lei vechi) şi ţi-l trimitem prin curier. Garantat nu o să ai probleme. Pentru ceva mai sofisticat poţi alege cutiuţa GSM”, ne-a spus o femeie de la unul dintre site-urile ce comercializează instrumente de copiat la examene.’’

Ulterior, când am sunat-o şi ne-am prezentat ca jurnalişti, aceasta a refuzat dialogul. „Mulţumesc pentru interes, dar nu vreau să vorbesc despre acest subiect”, ne-a spus aceasta.

Cutiuţa care răspunde singură la apeluri

 

Unele dintre site-urile care vând astfel de instrumente prezintă pe pagina proprie şi care sunt cele mai căutate produse din această perioadă. Pe sisteme-copiat.ro, de pildă, un sistem compus dintr-o microcască şi un dispozitiv minuscul ce se lipeşte de haine şi prin intermediul căruia se răspunde le telefon este în topul vânzărilor. „Nedetectabil şi foarte greu de bruiat, jumătate cât degetul mic de la mână, se lipeşte în gulerul la cămaşă sau pe umăr cu un plasture, în păr la o riţă, breteaua de la sutien, etc. Telefonul mobil puteţi să-l aveţi asupra dumneavoastră sau să îl lăsaţi într-o mapă, poşetă, bluza nu mai mult de 10 de metri în aceeasi încăpere“, e prezentarea care se face pe site-ul amintit produsului. Acesta costă 299 de lei.

card bac

Dispozitivul prezentat pe site

 

Un alt dispozitiv ce a fost la modă anul acesta, potrivit celor mai vândute produse de pe site-urile de specialitate, este o cutie GSM, ce reproduce un telefon mobil. Arată ca o banală cutiuţă, asemănătoare unei cutii de chibrit, în care se introduce cartela SIM a telefonului mobil şi care este conectată de cască insesizabilă din ureche. Acest dispozitiv răspunde singur la apeluri.

„Acest dispozitiv reprezintă apogeul sistemelor de copiat, apărut relativ recent, combină tehnologii avansate de transmitere a datelor, le criptează cu ajutorul unor protocoale foarte bine puse la punct făcându-le astfel foarte greu de depistat şi de detectat”, se laudă vânzătorii.’’

Preţul este de 400 de lei. Pe alte site-uri, am putut găsi sisteme asemănătoare, cartela SIM fiind introdusă într-un dispozitiv ce imită un card bancar.

Mărturiile elevilor

 

Produse de acelaşi gen, în forme diferite, pot fi achiziţionate de la preţuri ce pornesc de la aproximativ 100 de lei şi ajung până la 2.200 de lei. Un produs atât de scump este, de exemplu, un sistem video mai mic decât un pachet de ţigări ce transmite imagini în timp real, în exterior, celui care dictează. În acest fel, elevul care copiază nu trebuie decât să îndrepte camera către subiecte şi să primească, prin casca minusculă din ureche, rezolvările. Un produs de acest gen l-am descoperit pe site-ul copiat.ro. Acelaşi site prezintă şi presupusele mărturii ale unor elevi care au achiziţionat produse de la ei. „Am luat de la voi o microcamera wireless, ieri am folosit-o prima dată şi vreau să vă mulţumesc pentru că se vede excelent. Cel care mi-a dictat a zis că se vede la fel de bine cum se vede imaginea la televizor. Mi-a fost de mare ajutor la Româna şi cu siguranţă va fi de real folos la mate. La examenul de Bac, copiat.ro este îngerul meu păzitor”, este mărturia Andreei din Alexandria, potrivit site-ului copiat.ro.

 nokia bac

 

De asemenea, „Simina din Botoşani” a precizat: „Încă nu am folosit-o la Română pentru că mă pregătisem. O să merg miercuri prima dată cu casca. Au avut 3 colege de la voi şi s-au descurcat bine, sunt pline de încredere. Mulţumim pentru ajutor”. În timpul documentării acestui material, ulterior examenului de bacalaureat, la numărul de telefon de pe site-ul copiat.ro nu a răspuns nimeni. Pe lângă cele două site-uri menţionate, reporterii „Adevărul” au mai identificat următoarele site-uri care se vând instrumente de fraudat examenele: fastbay.ro, fara-restante.ro, copiaza.eu sau casti-de-copiat.ro. Multe anunturi cu instrumente de acest fel pot fi găsite şi pe marile site-uri de anunţuri din România, cum este, de exemplu, olx.ro. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, 125 de elevi din cei aproximativ 125.000 de absolvenţi de liceu înscrişi la examenul de Bacalaureat au fost eliminaţi pentru tentativă sau fraudă la primele două probe ale examenului de săptămâna trecută.

Sursa: adevarul.ro