Juriul Festivalului de Film de la Berlin îi anunţă  în această seară pe câştigătorii celei de-a 67-a ediţii. Favoriţi pentru marele premiu, Ursul de Aur, sunt finlandezul Aki Kaurismäki (Ochi Courismachi) şi chilianul Sebastian Lelio, ambii cu filme-pledoarie pentru toleranţă şi deschidere. De altfel, potrivit France Presse, Berlinala din acest an s-a transormat într-o tribună a celor care critică politica de excludere, promovată de noul preşedinte american Donald Trump, în special faţă de imigranţi şi musulmani.

Kaurismäki spune povestea unui refugiat sirian în căutare de azil în Finlanda, în timp ce filmul chilianului face portretul unei femei transsexuale, nevoite să lupte pentru a face faţă morţii partenerului ei. Presa de specialitate susţine că şi românul Călin Peter Netzer, câştigător al marelui premiu de la Berlin în urmă cu 4 ani, are şanse să repete performanţa, după ce a impresionat cu filmul „Ana, mon amour”, prin care disecă, intelectual şi emoţional, dependenţa în dragoste.

Coproducţie româno-germano-franceză, „Ana, mon amour” urmăreşte, pe parcursul mai multor ani, evoluţia unui cuplu în care tânăra se luptă cu atacuri de panică, iar iubitul ei încearcă totul pentru a o ajuta, de la psihanaliză până la religie.

Filmul a fost bine primit de public, iar mulţi dintre jurnaliştii de la conferinţa de presă, deja familiarizaţi cu peliculele regizorului român, l-au lăudat.

Daiana Roşca