Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei.

La vreme de pandemie, doar o slujbă specială va avea loc la Iași. 500 de oameni vor putea sta pe scaunele care vor fi așezate la 2 m unul de altul în curtea Catedralei Mitropolitane. Din cauza restricțiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii coronavirusului, doar cei care au domiciliul în municipiul Iași vor putea asista la slujbă. A fost motiv de nemulțumire pentru credincioși, sute de persoane au protestat cu câteva zile în urmă pentru că pelerinajul a fost anulat.

Ministrul sănătății, Nelu Tătăru, le-a transmis celor nemulţumiţi că într-o situație de criză sanitară, ca cea actuală, pelerinajul nu mai poate avea loc ca în anii trecuți. 

Pentru slujba de astăzi va fi scoasă din catedrală și racla cu moaștele Sfintei cuvioase Parascheva, a anunțat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. 

Constantin Sturzu: Racla cu Sfintele moaşte va fi scoasă. E totuși această tradiție care dăinuiește încă din vremea de dinainte de 1989, ca de ziua ei Sfânta Parascheva să fie cinstită de cât mai multă lume și atunci există acest moment de scoatere a raclei afară și punerea ei pe un baldachin special amenajat. 

Parascheva a fost o călugăriță care a trăit în secolul al XI-lea doar 27 de ani. După două secole de la moarte, i-a fost descoperit trupul nedescompus și de atunci a fost cinstită ca sfântă. Moaștele sale au fost aduse la Iași în secolul al XVII-lea de domnul moldovean Vasile Lupu. Liturghia de astăzi de la Catedrala Mitropolitană din Iași va fi transmisă în direct la Radio România Cultural și Antena Satelor, începând cu ora 10:00. RRA