Creşte preţul la gaze… doar pentru casnici

Gazprom-livreaza-gaz-mai-ieftin-catre-cinci-mari-companii-europenePreţul la gaze  va creşte pentru populaţie cu 8% până la sfârşitul anului – afirmă preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ. Raportul ANRE privind preţurile şi tarifele reglementate prevede o creştere a preţului la gaze cu 2% pentru casnici şi cu 5% pentru noncasnici, de la 1 aprilie. Calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri, pentru lunile iulie şi octombrie. În schimb, preţul la energia electrică nu va mai creşte – a mai precizat Niculae Havrileţ.
Niculae Havrileţ: Pentru energia electrică suntem într-o situaţie bună, pentru că programul de liberalizare pentru consumatorii noncasnici s-a finalizat cu succes, la 1 ianuarie 2014. Au mai rămas consumatorii casnici, care au o perioadă de câţiva ani de zile, până în 2017, să ajungă la o dereglementare totală.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a spus astăzi că, pe toată piaţa liberă, preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali va fi preţul de la 1 ianuarie, 230 de dolari la mia de metri cubi. Prevederea face parte din setul de măsuri de protejare a industriei româneşti pe care îl va adopta miercuri executivul.

Sursa: RADOR

De același autor

Related Articles