Prefecturile din ţară trebuie să afişeze cel târziu astăzi pe site-urile lor contractele de deszăpezire, potrivit solicitării ministrului de interne, Dragoş Tudorache. Acesta le-a cerut de asemenea, prefecţilor şi şefilor structurilor din minister să se asigure că la nivelul fiecărui judeţ au fost luate măsurile pentru a putea interveni rapid în sprijinul populaţiei în situaţiile de urgenţă generate de fenomenele meteo specifice sezonului rece.

 Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat opt contracte dintr-un necesar de 11, pentru execuţia lucrărilor de întreţinere pe timpul iernii a autostrăzilor, celelalte trei contracte fiind în diverse stadii. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, au fost încheiate contracte de deszăpezire în 30 de judeţe, în celelalte procedurile de contractare fiind în diverse stadii.

La nivelul drumurilor judeţene, activitatea s-a finalizat în 34 de judeţe şi în Bucureşti. Au fost constituite şi stocurile de materiale antiderapante, respectiv peste 400 de mii de tone de sare, clorură de calciu, nisip şi alte produse ecologice. De asemenea, sunt pregătite să intervină peste 13 mii de utilaje, Ministerul Afacerilor Interne mai precizează că de la începutul lunii poliţiştii au aplicat peste 20 de sancţiuni contravenţionale administratorilor unor segmente de drum din Bucureşti, Ilfov, Alba, Cluj, Mureş şi Suceava pentru neluarea măsurilor necesare întreţinerii drumurilor pe timp de iarnă.

Daiana Roşca