Comitet Politic USR – duminica, pentru aprobarea programului de guvernare si a echipei guvernamentale

Comitetul Politic al USR se reuneste duminica, la ora 18,00, pentru analiza si aprobarea programului de guvernare si a echipei guvernamentale.

Premierul desemnat, Dacian Ciolos va depune luni la Parlament programul de guvernare si lista de ministri.

‘Biroul National al USR s-a întrunit vineri, la solicitarea premierului desemnat Dacian Ciolos si a stabilit un calendar pentru zilele urmatoare: sâmbata – finalizarea programului de guvernare; duminica – sedinta de Birou National si Comitet Politic pentru aprobarea programului si a listei de ministri; luni – depunerea programului de guvernare si a listei de ministri în Parlament’, anunta USR.

Presedintele USR, Dacian Ciolos a fost nominalizat luni seara, de presedintele Klaus Iohannis candidat la functia de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constitutia României, candidatul pentru functia de prim-ministru trebuie sa ceara, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului si a întregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat în sedinta comuna.

Parlamentul acorda încredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.


Premierul desemnat Dacian Ciolos a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL, UDMR si grupului parlamentar al minoritatilor nationale pentru o prima discutie în perspectiva formarii noului guvern.

‘Ne aflam într-un moment exceptional si este nevoie de solutii exceptionale. Va trebui sa fim constienti de asta. Nu am venit la aceasta întâlnire ca sa aflu ce pot sa îmi ofere mie partenerii nostri de coalitie, ci ce sunt ei dispusi sa ofere de fapt României, pentru ca va trebui sa oferim o solutie pentru România. (…) Le ofer un parteneriat asa cum ne dorim sper toti, ca sa putem forma o majoritate în Parlament’, a afirmat premierul desemnat înainte de întâlnire.

Întâlnirea s-a încheiat însa fara o concluzie.

Presedintele PNL, premierul interimar Florin Cîtu, declara ca trebuie sa prezinte în interiorul formatiunii politice pe care o conduce ce s-a discutat în prealabil între liderii partidelor.

‘Eu nu iau decizii de unul singur. Voi merge în PNL, vom discuta, voi spune ce am discutat aici si vom vedea dupa aceea care sunt discutiile‘, afirma Florin Cîtu.

Premierul desemnat Dacian Ciolos a anuntat de altfel ca, în cursul zilei de vineri, va avea o noua întâlnire cu liderii PNL si UDMR, mentionând ca le-a transmis acestora intentia lui de a forma cât mai repede un guvern.

Întâlnirea a fost anulata însa, dupa decizia conducerii PNL de a-i solicita presedintelui USR sa negocieze cu PSD si AUR pentru formarea majoritatii necesare învestirii Guvernului.

Biroul Executiv al PNL i-a solicitat lui Dacian Ciolos sa aiba întâi discutii cu PSD si AUR pentru a gasi cele 234 de voturi necesare învestirii Guvernului. ‘Daca prim-ministrul desemnat Dacian Ciolos nu va reusi sa gaseasca majoritatea pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toti liderii partidelor responsabile, cu exceptia AUR, pentru a gasi cele mai bune solutii pentru România’, a declarat liderul liberalilor, Florin Cîtu. El a afirmat ca Guvernul PNL a fost demis în Parlamenþ USR este responsabil pentru acest demerº iar Dacian Ciolos are datoria ‘morala’ fata de români sa încerce ‘cu adevarat’ un sprijin la ‘partenerii de coalitie’ PSD si AUR.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a aratat ca premierul desemnat nu a reusit sa restabileasca ‘un nivel minim de încredere’, care ar fi permis refacerea coalitiei, prin urmare optiunile pe care le mai are în acest moment sunt fie sa renunte la mandatul primit de la seful statului, fie sa formeze un Guvern cu PSD si AUR sau un Executiv monocrom USR.

Dacian Ciolos la rândul sau, a facut un apel la Partidul National Liberal sa nu fuga de responsabilitate, pentru ca România are nevoie de un Guvern. El a spus ca nu este cazul ca liberalii sa dea lectii USR cu cine sa negocieze pentru formarea Guvernului, având în vedere ca PNL a avut în trecut o alianta cu PSD. ‘Pâna duminica, daca PNL este interesat de discutii, stie unde sa ne gaseasca’, a transmis Ciolos care a spus ca este determinat sa prezinte în Parlament un program de guvernare si lista de ministri.

De același autor

Related Articles