Comisia Europeană ar putea fi de acord cu un deficit mai mare decât cel asumat de România

Comisia Europeană ar putea fi de acord cu un deficit bugetar mai mare decât cel asumat de România iniţial pentru acest an, anunţă premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea de la Bruxelles cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Există o flexibilitate în acest moment, a spus premierul Marcel Ciolacu. El a amintit şi de pachetul de legi pe care şi-l va asuma în parlament şi a afirmat că între măsurile fiscale nu se va regăsi o creştere a TVA-ului peste 19%.

Rezultatul discuţiilor pare a fi unul de bun augur pentru România, iar premierul afirmă că negocierile au ajuns la un punct median fără a pune în pericol nivelul de trai sau suportabilitatea unor reforme. Unul din elementele foarte important este faptul că TVA-ul la alimente nu va creşte pentru a proteja populaţia de un alt şoc. Pe de altă parte, TVA nu va creşte în general la mai mult de 19% pentru restul produselor şi serviciilor care sunt sub această cotă.

Marcel Ciolacu: Acum, dacă la cluburi nu mai este TVA 5% şi este 19% presupun că nu este o nenorocire.

Ţinta de deficit pare a fi şi ea un element flexibil pentru Comisia Europe Europeană, în condiţiile în care vor fi recunoscute cheltuielile cu apărarea şi de fapt, toate cheltuielile provocate de războiul din Ucraina. Premierul spune, pe de altă parte, că România nu va face rabat la reforme şi îşi va asuma în parlament acest lucru. O altă concluzie este faptul că sistemul de pensii va fi reformat, pensiile mici vor creşte pe baza unui algoritm corect din punct de vedere social şi vor fi eliminate inechităţile. La fel, salariile din România nu vor scădea, ci vor fi eliminate aceleaşi inechităţi. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

Cele mai citite

Related Articles