Ai început să ai fracturi osoase sau ți s-a deformat coloana vertebrală după vârsta de 50 de ani? Te doare spatele când ești în picioare și tinzi să adopți o poziție a părții superioare a corpului aplecată în față? Ți-a scăzut înălțimea? Ai rude care au avut fracturi osoase la vârsta a treia? Toate sunt semne că s-ar putea să ai osteoporoză.

Aceasta este o afecțiune care constă în diminuarea densităţii şi rezistenţei oaselor ca urmare a apariţiei de microporozităţi, și are drept principală consecinţă predispoziţia la fracturi. Deoarece afecţiunea este asimptomatică, în cele mai multe cazuri rămâne nedepistată, chiar şi atunci când survin fracturi ale oaselor.

De ce este important să previi, să depistezi și să tratezi osteoporoza? Deoarece fracturile osoase pot duce la invaliditate permanentă și chiar la deces prematur.

În întreaga lume există circa 200 – 250 milioane de persoane cu osteoporoză, incidenţa bolii fiind mai frecventă la femeile aflate la menopauză decât la bărbaţii de aceeaşi vârstă. Anual se înregistrează circa 9 milioane de fracturi osoase din cauza osteoporozei, conform datelor Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF). Cea mai gravă este fractura de şold, care determină o mortalitate de 12% – 20% în primul an, 50% dintre supraviețuitori necesitând îngrijire permanentă.

În România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate susţine tratamentul osteoporozei prin programul naţional de boli endocrine, în cadrul căruia anul trecut au beneficiat de medicaţie specifică 5.892 pacienţi, aliniindu-se astfel obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile până în anul 2025. Totodată, asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate pot beneficia, la recomandarea medicului curant, de analiza specifică gratuită pentru determinarea densităţii osoase (osteodensitometrie) în scopul depistării precoce a acestei boli, precum şi de serviciile şi dispozitivele medicale necesare în cazul fracturilor osoase apărute drept consecinţă a afecţiunii (aparat gipsat, tratament intraspitalicesc, endoproteze, dispozitive de mers, îngrijiri la domiciliu etc.).

Osteoporoza este însă o boală prevenibilă. O poți preveni prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, printre factorii de risc numărându-se sedentaritatea, fumatul, consumul de alcool în cantitate mare, subponderabilitatea şi utilizarea prelungită a anumitor medicamente (corticosteroizi, inhibitori ai pompei de protoni, anxiolitice, sedative, neuroleptice şi antidepresive).

Ai grijă de oasele tale! Nu lăsa osteoporoza să câștige!