Ciolacu: Modificăm controlul prin cântărire la frontiere; ce toleranţe sunt permise în Europa, vor fi acceptate şi la noi

Guvernul va aproba modificarea modului de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor, astfel încât să fie permise şi în România limitele privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor, aplicate conform legislaţiei europene, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şi în domeniul transportului, avem câteva ordonanţe şi hotărâri de guvern agreate împreună cu reprezentanţii transportatorilor. Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi stabilim limite, conform legislaţiei europene, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor. Ce toleranţe sunt permise în Europa vor fi acceptate şi la noi!’, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, în şedinţa de Guvern.

De asemenea, a adăugat acesta, Executivul va clarifica şi elemente importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier.

Prim-ministrul a precizat că Guvernul va aproba şi corelarea dispoziţiilor privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale cu normele internaţionale.

Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului naţional după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional, CMR. Iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că aşa reintrăm într-o logică economică!’, a afirmat Ciolacu.

Acesta a menţionat că Executivul va aproba şi dispoziţii mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care doresc să obţină atestarea iniţială pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

În plus, el a subliniat că pe măsură ce vor fi finalizate şi alte proiecte de acte normative din setul agreat cu fermierii şi transportatorii, acestea vor fi rapid adoptate de Guvern.

Pe măsură ce vor fi gata noi acte normative din setul agreat împreună cu fermierii şi transportatorii, nu am vreo reţinere să facem şedinţă de Guvern în weekend sau la începutul săptămânii viitoare! ASF a anunţat deja public ca a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă: va fi un preţ sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata în rate a RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive’, a declarat Ciolacu.

AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles