CFR Călători se răzgândește și acordă studenților reducerea de 90% pe tren, de marți, 5 septembrie

Studenților li se vor acorda reducere de 90% la biletele de tren la CFR călători, anunță operatorul de transport feroviar persoane într-un comunicat de luni seară, 4 septembrie. Anunțul companiei de stat vine după ce sâmbătă, 2 septembrie, cu câteva ore înainte să intre în vigoare noile legi ale educației, a anunțat că nu mai acordă nicio reducere studenților până nu sunt gata regulile de transport pe noul cadru legislativ, scrie edupedu.ro.

„CFR Călători informează că facilitățile aferente studenților la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023”, a scris compania în informare.

„Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, a continuat CFR, în comunicatul de pe site-ul oficial.

Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR): Reducerea de 90% la transportul studenților devine realitate

Imediat după anunțul CFR, a reacționat și alianța organizațiilor studențești – ANOSR care susține în poziția sa că ”Acest comunicat (n. red. al CFR Călători) confirmă, de asemenea, corectitudinea interpretării juridice avute încă de la început de federație și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Suntem convinși că, în perioada imediat următoare, atât ceilalți operatori feroviari, cât și operatorii de transport în comun de la nivel local și METROREX vor veni cu comunicate similare. 

Pe această cale, ANOSR marchează unul dintre cele mai mari succese în materia drepturilor studenților, având în vedere faptul că reducerea de 90% la transport a reprezentat inițiativa și o prioritate a federației încă de la punerea în dezbatere a Legii Învățământului Superior, prioritate pe care a susținut-o la fiecare întâlnire cu decidenții din luna iulie a anului 2022 și până la promulgarea Legii nr. 199/2023 și pe care ne bucurăm să o vedem, începând de mâine, devenită realitate”.

Mai devreme tot astăzi, luni, 4 septembrie, ANOSR solicita Guvernului „să adopte de urgență Hotărârea de Guvern privind transportul studenților, oprind astfel orice altă posibilă încălcare a legii”.

Când ar putea fi adoptate normele care sunt așteptate de operatori

Setul de reguli privind transportul studenților este programat să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern până cel târziu 15 septembrie, după cum se arată în calendarul oficial cu termenele de aprobare a legislației subsecvente a noilor legi ale Educației. La acest moment, această hotărâre de guvern este în stadiul de proiect și de dezbatere publică.

În ceea ce privește transportul elevilor, Hotărârea de Guvern separată cu regulile pentru învățământul preuniversitar ar urma să fie adoptată până pe 8 septembrie, cu două zile înainte să înceapă cursurile anului școlar, conform aceluiași calendar oficial anunțat recent. Și acest document este încă în dezbatere. Gratuitățile se mențin pentru elevi la transport, acesta fiind și motivul pentru care pentru ei se aplică în continuare, fără nicio sistare de acordare, cum se întâmplă în cazul studenților.

De același autor

Related Articles