Ceremonii dedicate sărbătoririi Zilei NATO în România

ecretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, şi locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad, au participat duminică, 2 aprilie, la sediul MApN, la ceremonia arborării drapelelor României şi Alianţei Nord-Atlantice, dedicată sărbătoririi Zilei NATO în România.

La festivitatea de la sediul Ministerului Apărării Naţionale, secretarul de stat Eduard Bachide a subliniat importanţa Alianţei Nord-Atlantice, evocând momentul aderării României ca fiind unul definitoriu. ‘Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual. Ţara noastră are cele mai puternice garanţii de securitate, dar şi angajamente asumate pe care Armata României le îndeplineşte în mod responsabil şi cu succes’.

De asemenea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării a apreciat că, în perioada scursă de la debutul invaziei din 2022 a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, NATO a avut unul dintre anii cu cele mai intense activităţi din existenţa sa de aproape trei sferturi de secol.

‘Pachetul consistent de măsuri defensive, luate de NATO în acest an, reprezintă materializarea coeziunii Alianţei în faţa oricărui tip de agresiune la adresa statelor membre şi angajamentul ferm pentru apărarea colectivă’, a afirmat generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad.

Activităţi similare dedicate aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord au avut loc şi în alte unităţi din ţară ale instituţiei apărării.

***

În urmă cu 19 ani, la 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se marchează anual, în prima duminică a lunii aprilie. Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic.

Cele mai citite

Related Articles