Cei ce au grijă de bolnavii de cancer vor putea cere, anual, un concediu plătit de 45 de zile

Printre concediile medicale plătite, pe care le pot cere salariații, va apărea, în curând, și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege semnat, marți, de președintele României. Concediul va fi de maximum 45 de zile calendaristice, pe an, și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni într-un decurs de un an de zile.

Proiectul de lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer trebuie doar publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica după două luni de la apariție.

Mai precis, concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice va fi inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații, în prezent. Pentru a fi acordat, concediul va necesita un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în proiect.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

În plus, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la, cel puțin, o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului. Această facilitate cu serviciile psihologice, însă, se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii scriu că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și că se estimează că acesta va deveni în viitor principala cauză de deces din UE. În acest context, este nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală. (…)

În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, scrie în expunerea de motive.

În altă ordine de idei, trebuie amintit că există o directivă din 2019 ce obligă statele membre UE să reglementeze, până în august 2022, concediul de îngrijitor de minimum cinci zile lucrătoare. Acesta ar urma să fie cerut de salariații care au grijă de o persoană grav bolnavă (indiferent că e vorba de cancer sau de alte boli grave). Până la acest moment, autoritățile n-au inclus un asemenea drept în legislație.

Foto: unsplash.com

De același autor

Related Articles