Cazul de la Caracal – ministrul de interne şi directorul STS, chemaţi la audieri în Parlament

Police officers escort Gheorghe Dinca, the suspect in the case of rape and murder of a 15 year-old girl, to his home in Caracal, southern Romania, for further investigations, Saturday, July 27, 2019. Thousands of people took part Saturday evening in Bucharest in a march protesting the handling of the case, blaming Romanian officials for negligence, incompetence and a lack of empathy. (AP Photo/Bogdan Danescu)

Ministrul de interne, Nicolae Moga, şi şeful STS, Ionel Vasilcă, au fost chemaţi, astăzi, pentru audieri în Comisia de aărare a Camerei Deputaţilor în urma crimelor din Caracal. De asemenea, au fost convocaţi alţi foşti şi actuali responsabili din Poliţie şi din Direcţia Generală de Protecţie Internă.

Parlamentarii vor să afle modul în care cei implicaţi şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, pornind şi de la numeroasele semnalări din mass-media. Un raport preliminar pe această temă urmează să fie prezentat, mâine, în CSAT, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. De asemenea, şeful statului va propune o serie de măsuri pentru ca în viitor astfel de tragedii să fie evitate.

Şeful statului a susţinut că demisiile tuturor celor care au gestionat greşit cazul sunt obligatorii, însă nici pe departe suficiente, şi a subliniat necesitatea eliminării cauzelor profunde care au făcut posibilă o dramă precum cea de la Caracal.

Şi premierul Viorica Dăncilă a cerut ca la şedinţa CSAT să fie prezentat un raport amănunţit al modului cum au acţionat autorităţile în cazul de la Caracal. Şeful Executivului a decis şi înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice. Cu această propunere, premierul Viorica Dăncilă va veni în faţa membrilor Consiliului.

sursa RRA

foto Agerpres