Unde este cea mai murdară apă de pe litoralul românesc

Apa mării este în anumite zone de pe litoralul românesc plină de bacterii E.Coli. Medicii atrag atenţia că turiştii pot pleca acasă cu boli digestive grave dacă înghit din greşeală apa mării. Cei mai expuşi sunt copiii.

Cea mai murdară apă, plină de bacterii, este în Costineşti. La polul opuş cea mai curată este între Mamaia şi Năvodari.

Turiştii din staţiunea Costineşti se scaldă într-o mare foarte murdară. În această zonă, concentraţia de bacterii este cea mai mare de pe întreg litoralul românesc, scrie digi24.ro.

Aici, specialiştii au găsit în aproape fiecare millitru de apă pus la microscop câte o bacterie.

Bacteriile periculoase se dezvoltă cu rapiditate atunci când mediul este propice.

„S-a datorat supraaglomeraţiei care a existat în perioada de vârf de sezon, temperaturii crescute a mediului, atât a aerului, cât şi a apei”, explică dr. Gabriela Căruceru, de la DSPJ Constanţa.

Cea mai curată apă este în partea de nord a litoralului. Zona este una exclusivistă şi nu este  foarte aglomerată.

Între staţiunea Mamaia şi Năvodari este cea mai bună apă pentru îmbăiere, conform raportului făcut de DSP Constanţa. Asta pentru că această apa este puţin mai rece, iar bacteriile nu supravieţuiesc foarte mult timp.

Specialiştii analizează apa mării de două ori pe lună. Începând din acest an, rezultatele sunt trimise şi Comisiei Europene, iar ştacheta e foarte ridicată când vine vorba de standardele care trebuie respectate. Dacă până anul trecut România accepta o concentraţie cu E.coli de 2.000 de unităţi la 100 de mililitri de apă, Uniunea Europeană impune acum o concentraţie de 20 de ori mai mică!

Foto: radiovacanta .ro

Cele mai citite

Related Articles