Bolnavii de COVID-19 care sunt asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu

Bolnavii de COVID-19 care sunt asimptomatici şi nu suferă de alte boli vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale, a anunţat ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru. O decizie în acest sens va fi luată săptămâna aceasta.

Nelu Tătaru a precizat că astfel sistemul sanitar va fi eliberat de povara persoanelor asimptomatice, infectate cu coronavirus, care aglomerează unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor COVID. El a adăugat că medicii de familie care îi vor monitoriza pe bolnavii de COVID-19, vor primi mai mulţi bani de la Casa de Asigurări.

Nelu Tătaru: Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne pe internare în continuare după evaluare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Avem pregătit în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie, atât prin contracte suplimentare cu Casa de Asigurări, pentru monitorizare, în care vor primi 30 de puncte pentru fiecare caz pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii pe care o vor avea cu Direcţia de Sănătate Publică în activitatea de anchetă epidemiologică şi urmărirea pacienţilor.

Medicii de familie, de cealaltă parte, solicită să fie consultaţi pentru gestionarea corectă şi eficientă a situaţiei epidemiologice şi susţin că lipsa acestor consultări este una dintre cazurile evoluţiei din ultima perioadă. Într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei se arată că de la izbucnirea epidemiei medicii de familie au preluat sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate.

Potrivit documentului, în condiţiile în care accesul pacienţilor non-COVID în spitale a fost practic blocat, iar cele mai ulte cabinete din ambulatoriile de specialitate s-au închis temporar, îngrijirile necesare acestor pacienţi au fost transferate către medicii de familie.

De același autor

Related Articles