bon fiscalBacşişul primit de angajaţii operatorilor economici va fi impozitat cu până la 16%, fie ca profit al firmei, fie ca venit al angajatului, şi va fi marcat pe un bon fiscal distinct de către operatorul economic, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
‘Impozitarea propusă vizează: impozitarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor (16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor); impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă, în cazul în care bacşişul se distribuie salariaţilor’, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
În schimb, bacşişul nu va fi cuprins în sfera TVA şi nici în baza de impozitare a contribuţiilor sociale de sănătate, se mai arată în proiectul citat.
De asemenea, se reglementează expres obligaţia înregistrării contabile a bacşişului şi se precizează modul de înregistrare. În pluş angajaţii vor trebui să îşi treacă suma de bani pe care o au asupra lor la începutul programului într-un registru.
Pe de altă parte, „se interzice condiţionarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacşişului”, se mai arată în nota de fundamentare.

AGERPRES