epava-avion

28 ianuarie 2014, ora 7.30

Procurorii din Alba Iulia au reînceput audierile în dosarul accidentului aviatic de acum o săptămână din munţii Apuseni. Acestea se desfăşoară în mai multe localităţi, respectiv Alba Iulia, Câmpeni, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Localnicii care au luat parte la căutări au stat de vorbă cu anchetatorii la Câmpeni, iar la Cluj Napoca au fost audiate persoanele rănite în accident.
De asemenea, până ieri la prânz, au fost adunate materialele de probă în vederea examinării şi expertizării şi au fost identificate persoanele care au informaţii despre modul şi împrejurările în care s-a produs accidentul, inclusiv cele care au luat parte la operaţiunile de salvare.
Comunicarea către salvatori a coordonatelor exacte ale zonei în care s-a prăbuşit avionul ar fi permis ajungerea primelor echipaje în aproximativ 3-4 ore spune şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Dorel Sofica. Acesta a prezentatla o săptămână de la accident  o sinteză a raportului întocmit de ISU Alba în acest caz. Terenul accidentaţ împădurit, ceaţa densă şi întunericul, dar şi sistemele de comunicaţii care au fost extrem de greu de folosit au îngreunat deplasarea şi căutarea. Aproape 600 de persoane, angajaţi ai unor instituţii şi localnici au participat la acţiunea de salvare din Apuseni.

26 ianuarie 2014, ora 9.30

Partidul Democrat Liberal va depune plângere penală împotriva ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu şi a fostului ministru de Interne, Radu Stroe pentru neglijenţă în serviciu în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Prim-vicepreşedintele formaţiunii, Cătălin Predoiu, a cerut din nou ieri demisia premierului Victor Ponta, pe care îl consideră responsabil de modul în care s-au derulat operaţiunile de salvare. Acesta a adăugat că Guvernul încearcă să promoveze acţiunile pe care le organizează pentru a combate viscolul, astfel încât să distragă atenţia publică de la accidentul din 20 ianuarie:

Cătălin Predoiu solicită, de asemenea, înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze accidentul aviatic de la începutul săptămânii, în care două persoane au murit şi 5 au fost rănite.

25 ianuarie 2014, ora 12.00

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, va propune audierea în acest for a reprezentanţilor instituţiilor cu responsabilităţi în intervenţia după accidentul din Apuseni şi analizarea modului în care şi-au îndeplinit atribuţiile. El a precizat pentru Mediafax online că luni este programată o şedinţă a Comisiei pe a cărei ordine de zi va introduce şi acest subiect pentru a se decide asupra eventualei audieri a reprezentanţilor Ministerului de Interne, Ministerului Tranporturilor, Ministerului Apărării şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. El a adăugat că, în paralel, au loc şi anchetele Corpului de control al premierului şi al Corpului de control al ministrului Transporturilor.

24 ianuarie 2014, ora 12.00

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România a decis să-i acorde studentei Aureliei Ion, titlul de membru onorific. Ceilalţi medici aflaţi în avionul prăbuşit vor primi diplome de onoare. Certificatele le vor fi înmânate medicilor şi familiei studentei în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor, din luna martie.

23 ianuarie 2014, ora 17.00

Premierul Victor Ponta a anunţat că vicepremierul Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea Ministerului de Interne, după ce ministrul Radu Stroe şi-a anunţat demisia. Şeful Guvernului a precizat că a discutat în acest sens cu preşedintele Traian Băsescu şi că PNL va propune un nou ministru în jurul datei de 1 februarie. Victor Ponta a adăugat că cei care lucrează în diverse structuri, pompieri, SMURD, poliţişti şi jandarmi, nu merită, în ansamblu, un vot de blam pentru ce s-a întâmplat în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni:

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a anunţat că a decis să-şi depună demisia în semn de onoare, dar a susţinut din nou că sarcina de a localiza epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni aparţinea altor instituţii, şi nu Ministerului de Interne. Radu Stroe a afirmat că plecarea sa din funcţie trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică şi a precizat că a făcut acest lucru pentru a apăra demnitatea pompierilor din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Radu Stroe a mai spus că aceşti salvatori nu trebuie să pătimească din cauza decidenţilor politici:

Aurelia Ion, studenta care şi-a pierdut viaţa în accident, a fost înmormântată astăzi la Cimitirul Ghencea 3 Militar. Ea avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni, iar de-a lungul studiilor s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală. Potrivit medicilor legişti, studenta a murit din cauza unui şoc termic cumulat cu un şoc traumatic, survenite în urma multiplelor fracturi şi a perioadei lungi în care a stat în frig.

Sicriul cu trupul pilotului Adrian Iovan a fost dus la capela cimitirului Sf. Ilie, înmormântarea urmând să aibă loc mâine la prânz, la Cimitirul Bellu Catolic. Adrian Iovan avea 55 de ani şi o carieră de peste 30 de ani ca pilot. După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi se afla la manşa unor avioane de mici dimensiuni.

23 ianuarie 2014, ora 14.00

Radu Stroe a demisionat din postul de ministru al Internelor după o discuţie cu premierul Victor Ponta. Ministrul a fost chemat la premier după ce şeful Guvernului a avut o discuţie cu liderul PNL, Crin Antonescu, la Palatul Victoria. Vicepremierul Gabriel Oprea ar urma să asigure interimatul la conducerea Ministerului de Interne, până la numirea unui nou ministru, potrivit MEDIAFAX.

22 ianuarie 2014, ora 14.00

Directorul ROMATSA şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au demisionat astăzi, la puţin timp după ce premierul Victor Ponta a acuzat că intervenţia de acum două zile pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost un eşec. Şeful Guvernului consideră că trei instituţii – Ministerul de Interne, ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – au funcţionat „inacceptabil de încet” în acest caz, fără o coordonare necesară şi fără asumarea autorităţii şi responsabilităţii. Un secretar de stat în Ministerul de Interne, Constantin Chiper – propus în această funcţie de liberali – a fost demis astăzi de premier, care a anunţat că va cere în CSAT demiterea şefului STS. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că premierul nu ar fi sugerat niciun moment demisia ministrului de Interne, Radu Stroe, de asemenea liberal. Din opoziţie, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a anunţat că le va face plângeri penale miniştrilor Radu Stroe, Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu pentru neglijenţă în serviciu, pe care îi consideră responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat după accidentul aviatic din Apuseni.

22 ianuarie 2014, ora 12.00

Premierul Victor Ponta a anunţat că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj. El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

În privinţa secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 şi fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză şi Planificare Politică, Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.

Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.

22 ianuarie 2014, ora 11.00

Starea celor patru răniţi în accidentul aviatic produs luni în Munţii Apuseni şi care au rămas internaţi în Spitalul Judeţean din Cluj Napoca este stabilă. Ei au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile, şi s-a stabilit că nu se impun intervenţii chirurgicale suplimentare. Studenta care şi-a pierdut viaţa în accident, Aurelia Ion va fi înaintată la gradul de locotenent şi va fi înmormântată cu onoruri militare – transmite Ministerul Apărării Naţionale. Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, era medic rezident în anul 5 la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni.

Între timp continuă şi ancheta procurorilor, criminaliştilor şi specialiştilor în aviaţie pentru determinarea cauzelor care au dus la prăbuşirea avionului. Mai mulţi saci sigilaţi cu probe adunate de la locul accidentului au fost trimişi la laborator, investigaţia ar putea dura, însă, câteva luni – spune procurorul-şef de la Alba Iulia, Augustin Lazăr.

22 ianuarie 2014, ora 08.00

Activitatea instituţiilor implicate în cazul accidentului aviatic de acum două zile, din Munţii Apuseni, în care două persoane au murit şi 5 au fost rănite, va fi analizată în şedinţa de guvern de astăzi. Tot astăzi, dar doar dacă vremea o va permite, se va încerca scoaterea epavei avionului din zona împădurită. Vicepremierul Liviu Dragnea spune că la prima vedere i se pare că întreaga operaţiune de localizare şi identificare a avionului căzut lângă Cluj a durat prea mult.

Între timp, unul dintre supravieţuitori a povestit  momentele terifiante prin care au trecut cei din avion în timpul prăbuşirii şi în orele care au urmat până când ei au fost găsiţi. Ascultaţi un reportaj de Costi Dumăscu de la Radio România:

Doctorul Radu Zamfir a povestit că, iniţial, totul a fost bine, după care, deasupra munţilor, avionul a fost acoperit de un strat de gheaţă, a pierdut din înălţime un motor şi nu au mai văzut decât ceaţă şi copacii aproape. Medicul Radu Zamfir a povestit că, operaţiunea de salvare a fost anevoioasă.
„A fost anevoioasă, nu se putea ajunge decât cu pasul acolo. Eu am mers susţinuţ deci… Cred că au avut toţi câte un moment de absenţă, de golirea conştienţei. Eu m-am considerat mai puţin vătamat şi am folosit ce aveam: pături, ca să-i acoperim”, spune Radu Zamfir.
În ceea ce priveşte studenta, medicul a spus că a încercat de mai multe ori să o resusciteze. Avea semne vitale, însă nu părea conştientă. Doctorul apreciează că a avut noroc, pentru că a purtat costumul de motociclist: geacă cu protecţie şi cizme cu protecţie.

21 ianuarie 2014, ora 19.00

Cei patru răniţi în accidentul aviatic din Apuseni, internaţi încă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, sunt în afara oricărui pericol, a precizat managerul unităţii, Petru Şuşca:

 

Potrivit Radio Cluj, după ameliorarea stării de sănătate a celor patru pacienţi, aceştia vor fi transferaţi în spitale din localităţile lor de domiciliu. Cel de-al cincilea supravieţuitor al accidentului aviatic produs ieri după-amiază în Munţii Apuseni, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Fundeni, a suferit leziuni uşoare şi a fost externat astăzi. În această după-amiază, el a făcut primele declaraţii publice legate de tragicul eveniment:

 

Mai multe instituţii abilitate desfăşoară anchete în prezent pentru a elucida circumstanţele în care s-a produs accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Se aşteaptă, de asemenea, clarificări legate de faptul că au trecut ore în şir până când echipele de salvare au putut ajunge la victime, întrucât nu s-a reuşit localizarea acestora. În urma aterizării forţate a avionului care ducea la Oradea o echipă de medici ce urmau să efectueze o prelevare de organe, pilotul Adrian Iovan şi medicul rezident Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar copilotul şi ceilalţi patru medici au fost răniţi.

21 ianuarie 2014, ora 12.00

Specialişti de la criminalistică, de la Ministerul Transporturilor, dar şi procurori încep astăzi ancheta în cazul avionului care s-a prăbuşit în Munţii Apuseni. Cercetările sunt conduse de procurorii din Alba Iulia, care s-au deplasat la locul accidentului. Procurorul general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba, Augustin Lazăr spune că ancheta va dura cel puţin câteva luni.

Între timp starea celor 5 răniţi este stabilă, dar deocamdată rămân internaţi la Spitalul Judeţean din Cluj, la secţia de terapie intensivă. Ei au aşteptat sosirea echipelor de intervenţie mai bine de 6 ore, deorece localizarea prin GPS a avionului prăbuşit s-a făcut foarte greu. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a precizat într-un comunicat că localizarea locului s-a făcut  potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni, la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţaţ într-o zonă muntoasă accidentată, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Prim ministrul Victor Ponta i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să îi prezinte până mâine o informare despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în legătură cu accidentul aviatic.

21 ianuarie 2014, ora 07.00

Starea celor 5 răniţi este stabilă. Ei au multiple fracturi, dar sunt în afara oricărui pericol. Între timp, autorităţile au început ancheta în acest caz. O echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică a plecat deja spre locul accidentului aviatic, unde vor face cercetări. Şi Ministerul Transporturilor a trimis specialişti în zonă – aceştia vor încerca să determine cauzele accidentului.

Adrian Pădurean de la Radio România are mai multe informaţii:

21 ianuarie 2014, ora 00.00

O aeronavă a plecat luni după-amiază de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, printre membrii acestuia fiind şi purtătorul de cuvânt al „Spitalului Elias”, dr. Valentin Calu. Avionul prăbuşit era pilotat de Adrian Iovan. După 6 ore de la producerea accidentului, în zona Pasului Ursoaia din Munţii Apuseni, în jurul orei 23.00, acesta şi-a pierdut viaţa. La scurt timp după decesul pilotului, şi medicul rezident a decedat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că în operaţiunea de salvare a fost implicată o echipă mare de medici, jandarmi, salvamontişti, pădurari şi săteni. Răniţii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Cluj cu multiple fracturi necauzatoare de moarte.

La bordul avionului medical se afla o echipă condusă de medicul Radu Zamfir de la „Fundeni” şi formată din doctorii Valentin Calu de la Spitalul „Elias”, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Amintim că avionul a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, iar unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

20 ianuarie 2014, ora 19.00

Toţi cei şapte ocupanţi ai aeronavei care s-a prăbuşit astăzi la limita judeţelor Cluj şi Alba sunt în viaţă. Aeronava a decolat de la Bucureşti şi se îndrepta către Oradea, unde echipa medicală trebuia să preleveze un ficat. Acesta urma să fie transplantat în Capitală, la Institutul Fundeni. Coordonatorul de transplant de la Spitalul Judeţean Oradea, Carmen Pantiş:

Echipaje de urgenţă din judeţele Cluj, Mureş, Bihor şi Alba s-au deplasat către locul accidentului. Un elicopter al SMURD Mureş este pregătit să decoleze către locul accidentului, care se află într-o zonă montană împădurită, greu accesibilă. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că MApN poate pune la dispoziţie mai multe elicoptere aflate în baza militară de la Câmpia Turzii precum şi tehnica necesară pentru căutarea în zonă.

20 ianuarie 2014, ora 17.00

O aeronavă care a plecat, în această după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical s-a prăbuşit în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană. Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor. Sursele citate au precizat că toate cele şapte persoane sunt în viaţă. Echipajul medical mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

4 COMENTARII

  1. Ce a facut Ponta, se numeste DEMITERE, voi vorbiti in titlu de DEMISIE…..Sa cred ca sunteti jurnalisti si nu stiti diferenta dintre cei doi termeni???

Comments are closed.