L

Ora 19.00

Codul de procedură penală care urmează să intre în vigoare în 1 februarie, împreună cu Noul Cod Penal, va fi modificat de Guvern, a declarat în această seară ministrul Justiţiei după discuţiile pe care le-a avut în Consiliul Superior al Magistraturii. Robert Cazanciuc nu a putut preciza dacă modificările vor fi făcute printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau printr-un proiect de lege şi nici dacă urmează să fie modificat şi mult-discutatul articol 140 referitor la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.

Ora 16.00

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut din nou premierului Victor Ponta să modifice prin ordonanţă de urgenţă noul Cod penal şi codul de procedură penală care ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie, peste doar două zile. Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a cerut modificarea dispoziţiilor din noile coduri privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică. Preşedintele a avertizat că în forma actuală noile coduri ar oferi o portiţă de scăpare corupţilor:

 

După ce preşedintele i-a cerut astăzi în scris premierului Victor Ponta să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, premierul i-a răspuns tot în scris preşedintelui solicitându-i să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două coduri, adoptate în 2009 prin angajarea răspunderii în Parlament, de către Guvernul Boc.

 

La rândul său, Cătălin Predoiu a explicat astăzi că atunci când era ministrul justiţiei şi când a fost elaborat proiectul de modificare a Codurilor, în aceste acte normative era trecută prevederea potrivit căreia o persoană anchetată este înştiinţată că este urmarită penal înainte de a se obţine autorizaţia interceptărilor convorbirilor ei. Predoiu a precizat că acum se doreşte o modicare a acestei concepţii pentru a se garanta o anchetă eficientă:

 

Tot astăzi Direcţia Naţională Anticorupţie a avertizat că prin intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noilor coduri există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată. Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat un act normativ care să facă modificări considerate necesare la noile coduri – penal şi de procedură penală.