Mark Gray

Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat că raportul pe justitie pentru România şi Bulgaria al Comisiei Europene este obiectiv şi reflectă ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar. Codruţa Kovesi a subliniat în raport că au fost remarcate rezultatele procurorilor anticorupţie, respectiv un număr mult mai mare de dosare finalizate şi de inculpaţi trimişi în judecată, la care se adaugă măsurile asiguratorii dispuse în valoare de peste 250 de milioane euro.

***

Comisia Europeană a publicat astăzi raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. România a făcut progrese în numeroase domenii, de la ultimul raport în cadrul MCV, a spus purtătorul de cuvânt Mark Gray, în prezentarea raportului la Bruxelles. Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile, precizează Gray :

A consemnat corespondentul Radio România, Cerasela Rădulescu.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, că Raportul Comisiei Europene pe justiţie arată că România a făcut progrese substanţiale. Mai mult, Comisia este de acord că România este pregătită să intre în Schengen, însă decizia va fi una politică, a adăugat premierul. El i-a cerut ministrului de justiţiei să prezinte obiectiv şi echilibrat ceea ce Comisia Europeană a consemnat în raport:

 

Democrat-liberalii îi acuză pe reprezentanţii puterii că încearcă să distorsioneze mesajul pe care Comisia Europeană îl transmite României prin raportul MCV pe justiţie. Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei, afirmă că raportul arată clar că actuala putere a atentat la statul de drept şi la independenţa justiţiei. Cătălin Predoiu: