Atenție, pastilele de iod se iau ‘NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear’!

Autorităţile sanitare din ţara noastră îndeamnă toate persoanele de până în 40 de ani să se prezinte la medicul de familie pentru a primi reţetele pentru iodura de potasiu. În acelaşi timp, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare dă asigurări că, la noi în ţară, nivelul de radiaţii este normal.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat ieri că sistemul de distribuție a pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțional și a îndemnat pe toți românii, care au mai puțin de 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, de la care trebuie să primească prescripția cu care vor putea ridica gratuit de la farmacii iodura de potasiu.

Ministerul Sănătății a precizat că aceste comprimate se administrează doar în caz de expunere după un accident nuclear și că este contraindicat să fie administrate preventiv.

Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, transmite Ministerul Sănătății.

La nivel național sunt 2.500 de farmacii care distribuie astfel de pastile, a mai spus Alexandru Rafila, care a precizat că pe fondul creșterii tensiunilor din Ucraina este posibil ca cererea pentru iodura de potasiu să crească.

În Caraş-Severin, conform şefului Colegiului farmaciştilor, Pavel Roşca, la ora actuală, pastilele de iod sunt distribuite în toate farmaciile din Reşiţa şi în majoritatea din Caransebeş şi Oţelu Roşu.

De același autor

Related Articles