Aplicaţia online cu ajutorul căreia se poate afla denumirea fondului de pensii private lansată pentru public

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat astăzi lansarea unei aplicaţii online prin care participanţii în cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot află, în termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocaţi, scrie Hotnews.

Proiectul, implementat de către specialiştii ASF, vine în întâmpinareaparticipanţilor la Pilonul ÎI, ale căror solicitări privind aflarea apartenenţei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petiţiilorreferitoare la sectorul pensiilor private primite de către autoritate.

Potrivit ASF, aplicaţia, realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, are că principale funcţii:

Colectarea online a datelor de identificare ale petentului;

Identificarea automată a participanţilor în Registrul participanţilor la fondurile de pensii administrate privat;

Transmiterea de notificări către administratorii fondurilor sau către Autoritate după depunerea unei cereri, în funcţie de rezultatul obţinut după interogarea bazei de date;

Înştiinţarea ASF asupra preluării sesizării de către administratorul fondului de pensii;

Gestionarea stadiului petiţiilor;

Supravegherea de către ASF a evoluţiei tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluţionare să fie respectate.

ASF susţine că în anul 2015 a fost înregistrată pe acest segment o creştere cu aproape 40% a numărului de petiţii faţă de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate înprincipal de către participanţii alocaţi prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.

Nouă aplicaţie facilitează eliminarea acestor situaţii, punând în directă legătură consumatorii şi administratorii fondurilor de pensii private care se ocupă de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participanţilor la sistem.

De același autor

Related Articles