Ascultă Radio România Reșița Live

ANPC, sfaturi pentru BlackFriday. Cum te ferești de reducerile false

ANPC vine cu sfaturi, în apropiere de Black Friday. Astfel, cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze în perioada marilor reduceri de preţuri, avertizează directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

ANPC, sfaturi pentru BlackFriday. Cum te ferești de reducerile false

Articol editat de Valentina Adam, 10 noiembrie 2022, 06:24

Vânzarile cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie sa respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor.

Așadar este foarte important să verificați evoluția acestor prețuri, pentru a evita situațiile din anii trecuți, când comercianții au ridicat artificial prețurile de Black Friday, pentru a le ”reduce” apoi la prețul de dinaninte de promoție. Înainte de a trimite comanda online, verificați dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când a fost ales produsul.

Atenție: În UE aveți dreptul de a returna produsele achiziționate on-line sau prin alte mijloace de vânzare la distanță (prin telefon, prin poștă, de la un comis voiajor) în termen de 14 zile, pentru a beneficia de rambursarea integrală a sumei plătite. Nu aveți nevoie de un motiv special pentru a face acest lucru, e suficient să vă răzgândiți.

ANPC prin intermediul Centrului European al Consumatorilor Romania (ECC Romania) a realizat un ghid pentru consumatorii care vor sa achiziționeze produse în perioada marilor reduceri de prețuri de Black Friday.

PREȚUL

Cum trebuie afișat?

Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).

Care sunt regulile privind reducerea de preț?

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință.

Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:

  • fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;
  • fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare;
  • fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat.

Plata cu cardul online:

Verificați întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat iar https:// e necriptat).

Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN al cardului, parola de Internet sau Mobile banking sau soldul contului atasat cardului. Este normal să vi se ceară codul CVC/CVC2 (format din 3 cifre, inscripționat pe card).

Nu divulgați nimănui datele cardului (cele 16 cifre ale numărului cardului, luna și anul când expiră, numele deținătorului cardului, codul CVC/CVC2) sau informațiile dumneavoastra personale și nici nu țineți cardul și codul PIN în același loc.

Acordați o atenție sporită atacurilor de tip phising care pot apărea in această perioada. Nu accesați linkuri trimise prin e-mail/sms in care vi se cere să introduceți datele personale sau datele cardului.

Raportați imediat orice eveniment cu potențial de fraudă. În acest sens, băncile vă pun la dispoziție un număr de telefon la care le poți apela oricând.

CONTRACTUL

Când se consideră contractul încheiat?

Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care plătești și primești produsul. În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul confirmării, pe suport durabil, de către profesionist, a acceptării comenzii tale.

Pot renunța la achiziție după ce am încheiat contractul?

A. În cazul magazinelor clasice, legea NU vă dă dreptul de a renunța la contract. Odată achiziționat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să vă fie rambursată decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garanțiile.

B. Pentru magazinele online, legea stabilește un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului în care poți renunța la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare. Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea produsului, va trebui să plătiți returul.

Comerciantul este obligat să vî ramburseze prețul plătit (inclusiv costurile de livrare a produsului la tine) în termen de maxim 14 zile de la momentul în care ați renunțat la contract.

Atenție, există anumite cazuri în care nu te poți retrage din contract, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificațiile dvs. sau înregistrările audio, video ori programele informatice.

Profesionistul poate reține, în anumite cazuri, din prețul plătit de tine valoarea diminuată a produselor în cazul în care ați folosit produsul mai mult decât pentru a-i testa funcționalitatea.

În cât timp trebuie să primesc produsele comandate online?

Comerciantul trebuie să-și îndeplinească obligațiile contractuale în termen de cel mult 30 de zile de la data la care ai transmis comanda sau într-un termen mai scurt care ți-a fost comunicat. Dacă vânzătorul nu a livrat produsele în termenul stabilit, trebuie să îi soliciți să livreze cât mai repede posibil. În cazul în care livrarea nu se face nici în termenul suplimentar, ai dreptul să soliciti banii înapoi în termen de 7 zile.

Ce se întamplă dacă produsul este deteriorat în timpul transportului?

Dacă produsul ajunge la tine deteriorat sau distrus vânzătorul este cel care suportă pierderea. Poți solicita în acest caz un nou produs sau poți renunța la contract.
Prin urmare, aveți dreptul de a verifica, la momentul primirii coletului, dacă produsul din interior este în cea mai bună stare, astfel încât ulterior să nu existe probleme, chiar dacă există unii comercianți care nu permit acest lucru.

GARANȚII

Se aplică regulile privind garanțiile și în privința produselor achiziționate în perioadele de reduceri?

Regulile privind garanțiile se aplică indiferent de modul în care sunt achiziționate produsele și de prețul acestora, online, din magazinul clasic, la preț redus sau la preț întreg.

Care sunt regulile privind garanția?

Legea 449/2003 este cea care reglementează garanțiile produselor. De fapt, stabileste că există două tipuri: garanția legală de conformitate și garanția comercială, care pot coexista pentru un singur produs.

Garanția legală se aplică pentru orice produs comercializat (cu anumite excepții, clar stabilite). În momentul în care un produs îți este vandut, beneficiezi de garanția legală, fără ca garanția să fi fost oferită de cineva anume, ci numai în temeiul legii.

Garanția legală este de doi ani, dar, pentru produse a căror durată de viață este mai mică de 2 ani, poate fi redusă la durata medie de utilizare a produsului, atât timp cât ești informat despre acest lucru. Garanția legală este responsabilitatea vânzătorului, la fel, în temeiul legii.

Garanția comerciala este cea care ”se dă” suplimentar.

Este ceva în plus față de garanția legală și nu aduce atingere acesteia.

O poate da atât producatorul, cât și vânzătorul.

Garanția comercială poate îmbrăca orice formă: o durată de timp mai mare, rambursarea direct a sumei plătite în cazul apariției unui defect etc.

Dar nu poate înlocui și nu anuleaza garanția legală.

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise prin Poşta Română
Naţional joi, 4 iulie 2024, 09:35

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise prin Poşta Română

Deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15...

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise prin Poşta Română
Marcel Ciolacu continuă consultările cu partidele politice
Naţional marți, 2 iulie 2024, 07:20

Marcel Ciolacu continuă consultările cu partidele politice

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, continuă marţi dimineaţa consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor...

Marcel Ciolacu continuă consultările cu partidele politice
Preţuri mai mari la carburanţi şi gaze, dar şi un salariu minim brut mai mare de la 1 iulie
Naţional duminică, 30 iunie 2024, 10:26

Preţuri mai mari la carburanţi şi gaze, dar şi un salariu minim brut mai mare de la 1 iulie

Salariul minim brut pe ţară se va majora, începând de la 1 iulie 2024, de la 3.300 la 3.700 de lei, potrivit deciziei Guvernului. Astfel, un...

Preţuri mai mari la carburanţi şi gaze, dar şi un salariu minim brut mai mare de la 1 iulie
Elena Lasconi – candidatul USR la alegerile prezidenţiale
Naţional duminică, 30 iunie 2024, 08:02

Elena Lasconi – candidatul USR la alegerile prezidenţiale

 Preşedintele USR, Elena Lasconi, a fost aleasă sâmbătă, la Congresul extraordinar al partidului, drept candidatul formaţiunii politice la...

Elena Lasconi – candidatul USR la alegerile prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 29 iunie 2024, 09:12

Conducătorii de biciclete şi trotinete electrice vor fi testaţi pentru alcool şi droguri

Autorităţile au introdus obligativitatea de a se supune testării pentru consumul de alcool şi substanţe psihoactive şi în cazul...

Conducătorii de biciclete şi trotinete electrice vor fi testaţi pentru alcool şi droguri
Naţional sâmbătă, 29 iunie 2024, 09:07

Guvernul a prelungit plafonarea preţului în cazul poliţelor RCA

Tarifele poliţelor RCA vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii septembrie în condiţiile care sunt şi acum, adică la valoarea din...

Guvernul a prelungit plafonarea preţului în cazul poliţelor RCA
Naţional vineri, 28 iunie 2024, 07:54

Coaliţia de guvernare nu a stabilit încă data alegerilor prezidenţiale

Coaliţia de guvernare trebuie să stabilească zilele acestea un calendar pentru alegerile prezidențiale, după ce la ședința de marți PSD și...

Coaliţia de guvernare nu a stabilit încă data alegerilor prezidenţiale
Naţional vineri, 28 iunie 2024, 07:52

De la 1 iulie, persoanele neasigurate vor putea beneficia de investigaţii decontate de stat

Modificările contractului cadru privind asistenţa medicală care vor intra în vigoare de luni, 1 iulie, prevăd pachete de servicii de care pot...

De la 1 iulie, persoanele neasigurate vor putea beneficia de investigaţii decontate de stat