Alexandru Rafila: Față de perioada stării de urgență, boala s-a extins

În tot mai multe localități din România sunt confirmate cazuri de COVID-19, iar față de perioada stării de urgență boala s-a extins, apreciază doctorul microbiolog Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la OMS, într-o intervenție joi la Radio România Actualități.

El a susținut că situația în România este îngrijorătoare și că, dacă numărul de cazuri noi nu începe să scadă, sistemul medical va fi pus la grea încercare.

Alexandru Rafila:”Dacă în timpul stării de urgenţă aveam să spunem în jur de 450-500 de localități unde existau cazuri, acum discutăm de 1.200 de localități unde există cazuri. Deci este clar că boala s-a extins la nivel naţional şi situaţia în niciun caz nu putem să o caracterizăm ca fiind mai bună acum şi să ne amăgim cu ideea că dacă facem mai multe teste şi vor fi mai multe cazuri de fapt nu este niciun fel de problemă.

Problema există şi lucrul ăsta se reflectă în doi indicatori care au depăşit indicatorii din starea de urgență: este vorba de numărul persoanelor care sunt internate în secțiile de terapie intensivă, adică sunt cazuri grave, şi numărul deceselor, peste 45. Situaţia este îngrijorătoare şi dacă nu se stabilizează acest număr de cazuri noi şi să intrăm şi pe o pantă descrescătoare, cum ar fi de dorit, atunci supraaglomerarea sistemului de sănătate se poate produce.”

Numărul de cazuri noi de COVID-19 este în ușoară creștere joi față de ziua de miercuri, sunt 1.345 de cazuri confirmate, după ce au fost făcute peste 24.000 de teste.

Cele mai multe cazuri noi sunt din nou în București – 192, Prahova – 102 și Argeș – 99.

Au fost înregistrate din nou peste 40 de decese, mai precis 45, iar numărul de pacienți aflați în stare gravă la terapie intensivă este de 458, în ușoară scădere față de miercuri, când erau 464. RRA

De același autor

Related Articles