Alba Iulia: Au început festivităţile oficiale. Joi sunt aşteptaţi la manifestări peste 25.000 de oameni

Festivităţile oficiale dedicate Zilei Naţionale a României au început miercuri la Alba Iulia cu tradiţionalul ceremonial al depunerilor de coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, voievodului Mihai Viteazul şi la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria.

În prezenţa unui public al cărui număr a crescut constant, ajungând la câteva sute pe măsură ce respectivul ceremonial era organizat la fiecare monument în parte, au fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Parlamentului, autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a unor partide politice, asociaţii de revoluţionari, instituţii etc.

De asemenea, a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Unităţii Naţionale din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, reprezentat la Alba Iulia de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Tot miercuri a fost arborat Drapelul Naţional în Piaţa Tricolorului, nu înainte ca acesta să fie sfinţit de mai mulţi preoţi.

În partea a doua a zilei, au loc un festival de tradiţii şi obiceiuri, intitulat ‘România Tradiţională’, o expoziţie de artă urbană de artă fotografică şi reenactment istoric, expoziţii de pictură, o expoziţie de artă plastică, concerte.

Joi, de 1 Decembrie, autorităţile locale aşteaptă peste 25.000 de oameni la Alba Iulia. La parada militară de la Alba Iulia va asista şi premierul Nicolae Ciucă.

Aşteptăm peste 25.000 de oameni să vină mâine (joi – n.r.) la Alba Iulia. Este şi această mini-vacanţă… Mă aştept să vină mulţi români la Alba Iulia de Ziua Naţională. Sunt toate ‘ingredientele’, începând de la partea oficială şi partea culturală. Începem cu dezvelirea plăcii de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Teatrului ‘Caragiale’, apoi la ora 11,00 vom avea pe esplanada Sălii Unirii primirea soliilor din Cetăţile de scaun ale Sucevei şi Târgoviştei şi a soliei de la Alba Iulia. Va fi şi un Te Deum la Catedrala Reîntregirii. De la ora 14,00 va avea loc parada militară, în prezenţa primului ministru Nicolae Ciucă‘, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

La rândul său, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, a dat asigurări că va fi o Zi Naţională ‘de neuitat’.

Suntem pregătiţi. (…) Toţi românii sunt bine primiţi. Va fi o Zi Naţională de neuitat‘, a spus prefectul.

În acest an se împlinesc 104 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Agerpres

De același autor

Related Articles