AFM: Peste 600 de persoane fizice s-au înscris în Programul Rabla local, în prima oră de la demararea sesiunii

Peste 600 de persoane fizice s-au înscris, luni, în Programul ‘Rabla local’, în prima oră de la debutul sesiunii, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfăşoară într-un ritm mai lent. Până la ora 11:00 s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicaţiei. Echipa IT din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu lucrează pentru funcţionarea în parametri normali a aplicaţiei în cel mai scurt timp‘, a menţionat instituţia.

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicaţie. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de exemplu Programul ‘Casa Verde Fotovoltaice 2023’). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.

Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului ‘Rabla local’, prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul. Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă‘, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

După finalizarea procedurilor de înscriere de către primării, cetăţenii care vor să caseze maşinile vechi de cel puţin 15 ani se înscriu pe platforma naţională de pe site-ul AFM dedicată programului ‘Rabla Local’ şi predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare.

Ulterior, aceştia vor trebui să transmită certificatul de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) în vederea radierii maşinii şi vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Programul ‘Rabla local’ are alocat un buget total de 500 milioane de lei. 

Agerpres

De același autor

Related Articles