Adrian Câciu: Pe cei care au greşit, îi asigur că sancţiunile vor fi aplicate ferm şi la nivelul maxim

Autorităţile nu tolerează manipularea pieţei, iar pentru aceia care au greşit sancţiunile vor fi aplicate la nivelul maxim, subliniază ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

“Guvernul României şi implicit Ministerul Finanţelor nu tolerează şi nu vor tolera manipularea în pieţe, distorsiuni în cadrul acestora, practici comerciale inadecvate sau incorecte, mai ales în situaţia economică complicată prin care trecem. Am fost profund revoltat de ceea ce am văzut ieri pe piaţa combustibilului, mai ales în contextul în care barilul a scăzut ieri cu 20 de dolari. Drept pentru care, din dispoziţia primului ministru, încă de aseară, echipele din cadrul ANAF – Agenţiei Naţionale Antifraudă Fiscală au demarat controale ample împreună cu comisarii de la ANPC şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei la tot lanţul de comercializare din piaţa combustibilului. Controalele vor viza modul în care s-a construit preţul, atitudine sau elementele de speculă şi comportamentul şi conduita comercianţilor văzută ieri de toată lumea. Aşa cum am promis, Guvernul va proteja cetăţenii şi economia României în această situaţie complicată generată de conflictul din Ucraina. Îndemn cetăţenii României şi antreprenorii la calm şi la încredere că autorităţile îşi vor face treaba, iar pe cei care au greşit îi asigur că sancţiunile vor fi aplicate ferm şi la nivelul maxim”, a afirmat joi Adrian Câciu, într-o declaraţie transmisă pe pagina sa de Facebook.

Joi dimineaţa, carburanţii se comercializau cu preţuri cuprinse între 7,43 şi 9,59 lei, după ce miercuri seara benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în pungi, damigene, containere şi butoaie.

Ministrul Energiei a avut, miercuri seara, mai multe postări pe Facebook prin care a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească.

Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.

Sursa: Agerpress

Sursa foto: Facebook

Cele mai citite

Related Articles