autostrada

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (13:00), în judeţul Alba, traficul rutier este încă întrerupt pe A1, pe sensul Sebeş – Cunţa, din cauza unor tamponări în care au fost avariate, în total, 31 de autovehicule. Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav. Cauzele accidentelor au fost neadaptarea vitezei în condiţii de carosabil alunecos şi nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare în mers, între autovehicule. Imediat după producerea evenimentului, în vederea limitării efectelor acestuia, toate echipajele de poliţie rutieră disponibile au fost redirecţionate pentru a devia circulaţia prin municipiul Sebeş (pe DN1 şi DN7 – pe vechea rută), pentru a efectua cercetări, măsurători şi pentru a întocmi documentaţia specifică. După închiderea circulaţiei pe sensul de mers, autovehiculele care au încheiat coloana formată şi care nu au suferit avarii au fost însoţite de echipaje de poliţie spre Sebeş. Pentru intervenţia tardivă cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a administratorului drumului cu 100 de puncte-amendă (8000 de lei).

Pentru că o mare parte dintre autoturismele implicate în eveniment erau înmatriculate în străinătate, o altă cauză a tamponărilor ar putea fi oboseala la volan. În aceste zile mulţi români stabiliţi în străinătate vin în ţară pentru a petrece sărbătorile de iarnă şi este de aşteptat ca traficul rutier să se intensifice în special pe drumurile dinspre Nădlac şi Borş. Conducătorii auto care circulă pe distanţe lungi obişnuiesc să se odihnească pe parcursul călătoriei în parcări amenajate, însă în sezonul rece acest lucru este dificil, de aceea majoritatea încearcă să parcurgă distanţe cât mai mari într-un timp cât mai scurt.

De asemenea CNADNR a emis în urmă cu câteva minute un comunicat în care face următoarele precizări:

În urma evenimentului rutier produs în data de 22.12.2013, ora 08:30, pe raza administrativă a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişora, Secţia de Drumuri Naţionale Deva, pe sectorul de autostradă Sebeș-Cunța, Calea 1, km 293+000, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile și a neadaptării vitezei la condiţiile de carosabil alunecos precum și a nepăstrării unei distanţe corespunzătoare în mers între autovehicule, conducerea CNADNR SA, prin Domnul Director General Narcis Ștefan Neaga a dispus următoarele:

– Începerea imediată a cercetării disciplinare a factorilor responsabili de producerea evenimentului precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare după finalizarea cercetării disciplinare.

–  Suspendarea din funcție a Domnului Mallasz Robert, Șeful Centrului de Întreținere și Coordonare Pianu pe perioada cercetării împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România precizează că acțiunea de combatere a producerii poleiului a început la ora 3.00 prin acționarea cu 3 ( trei) utilaje care au răspândit o cantitate de 16 tone de material antiderapant. La ora 6.00 pe sectorul de autostradă Sebeș-Turda s-a efectuat o revizie pentru stabilirea măsurilor de acționare. La ora 8.40 pe sectorul de autostradă cuprins între km 293- km 316, s-a acționat prin răspândirea a 32 tone de sare cu 2 ( două) autobasculante cu lamă si răspânditor pe sensul Pianu-Cunța și cu 2 ( două ) Unimog-uri pe sensul Cunța-Pianu.

Circulația se desfășoară normal pe sensul de mers Cunța-Sebeș, fiind închisă pe sensul de mers Sebeș-Cunța până la finalizarea cercetărilor Poliției.

CNADNR SA va comunica reluarea circulației imediat după finalizarea cercetărilor specifice de către Poliția Rutieră.

Participanții la trafic se pot informa cu privire la starea reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale).