4 iunie – Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer este marcată, în fiecare an, începând din 2022, în prima zi de duminică a lunii iunie, respectiv 4 iunie, în 2023.

În 2022, la 30 mai, a fost organizat la Palatul Parlamentului, evenimentul “Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer”, în cadrul căruia peste o sută de persoane care au supravieţuit cancerului au primit, simbolic, diplome şi cupe de învingători. Diplomele au fost oferite de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, în sala de plen a Senatului, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă. Evenimentul a avut loc cu câteva zile înainte ca în România să marcheze pentru prima dată, pe 5 iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, potrivit unui comunicat de presă al Senatului României, transmis AGERPRES.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a explicat cu acest prilej, că, pentru marcarea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară şi liniştea, caracteristici ale supravieţuitorilor.

La 5 iunie 2022, pentru a marca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, a fost inaugurat Copacul Luminii, o instalaţie urbană modernă, de către Fundaţia Renaşterea şi Institutul Oncologic “Pr. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (IOB), cu sprijinul MSD România, ca parte a proiectului Race for the Cure.

“Anual peste 20.000 de internări în regim de spitalizare de lungă durată sunt înregistrate la Institutul nostru. Personalul IOB înţelege foarte bine ce înseamnă lupta pentru speranţă şi viaţă a pacienţilor noştri pe parcursul fiecărei zile din cele peste 116.000 zile de spitalizare însumate şi luptăm împreună cu ei zi după zi. Dacă analizăm care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienţii ni se adresează, vedem ca 6 din 10 cele mai frecvente întâlnite grupe de diagnostic sunt legate de tumori ale sânului sau de patologii oncologice ale sistemului genital feminine (inclusiv cancer de col uterin). În prezent ne confruntăm cu o creştere a complexităţii cazurilor oncologice, pe fondul pandemiei, pacienţii prezentându-se târziu la medic. Este foarte important să mergem la medic pentru investigaţii anuale, screening, întrucât depistarea precoce şi iniţierea la timp a tratamentului adecvat sunt esenţiale pentru a creşte şansa la viaţă prin controlul eficace al cancerului”, a afirmat, cu acest prilej, dr Bogdan Tănase, directorul IOB, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

În 2023, evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer vor avea loc în perioada 1- 11 iunie, sub titlul: “Cursa lungă a supravieţuirii: de la prevenţie şi diagnosticare timpurie, la reintegrare deplină în societate”

Sursa foto: medicalmanager.ro

De același autor

Related Articles