Pentru că sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului va pica anul acesta într-o zi de marți,  Guvernul a decis să dea liber bugetarilor în ziua de luni de dinaintea sărbătorii legale. Astfel, se creează o punte între weekend și Sfânta Maria pentru salariații de la stat! O decizie asemănătoare poate fi luată și pentru angajații de la privat, la nivelul fiecărei firme.

Salariații din sistemul bugetar au liber astăzi, astfel încât să se bucure de o minivacanță până în data de 15 august. Cu toate că hotărârea Guvernului de a da liber în data de 14 august este valabilă doar pentru bugetari, fiecare angajator din mediul privat poate lua, la nivel individual, o hotărâre identică. Practic, companiile private au acoperirea legală pentru a face asta printr-o simplă decizie internă.

În acest sens, legislația muncii nu impune vreo procedură deosebită pe care angajatorii din mediul privat să o urmeze întocmai și nici condiții de formă pentru decizia internă. Totuși, decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă .

Pentru a recupera ziua de 14 august, angajatorii vor avea la dispoziție atât variantele folosite în sistemul bugetar, cât și o a treia variantă. Mai exact, se va putea opta pentru recuperarea liberului într-o zi de sâmbătă (pe 19 august, de exemplu) sau prin prelungirea programului zilnic de lucru, se poate lucra zilnic o oră în plus între 16 și 25 august. Totodată, mai există și posibilitatea de a nu recupera liberul, însă această decizie ce implică un dezavantaj financiar pentru angajator este strict la latitudinea firmei.

Aproape toți salariații trebuie să primească liber cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, deoarece aceasta este una dintre zilele nelucrătoare de sărbătoare națională stabilite de Codul muncii. În total, numărul liberelor legale este de 14.

Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sau care nu recompensează salariații pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi de minimum 5.000 și de maximum 10.000 de lei.

Sursă:avocatnet.ro