1,3 tone de cireşe din Turcia contaminate cu pesticide, depistate pe piaţa din România

Inspectorii sanitar-veterinari au depistat pe piaţa din România peste 1,3 tone de cireşe din Turcia contaminate cu pesticide. Până în prezent a fost retrasă de la comercializare mai puţin de jumătate din această cantitate, respectiv 564 de kilograme – potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.

Instituţia s-a autosesizat în urma semnalelor apărute în spaţiul public în cazul unor cireşe provenite din Turcia, etichetate ca fiind tratate cu două tipuri de pesticide.

Analizele au infirmat prezenţa acestor două substanţe, dar au depistat un al treilea pesticid, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a subliniat calitatea produselor agro-alimentare autohtone şi le-a recomandat românilor să fie atenţi la mărfurile pe care le cumpără.

Petre Daea: Primul lucru pe care noi trebuie să-l facem în România e să nu cumpărăm ceea ce nu ne convine, să nu cumpărăm unde calitatea este îndoielnică, să nu cumpărăm unde avem o anumită suspiciune si de aici încolo lucrurile se pot regla automat. Metode sunt să curătim, dar dacă am ajuns să curătim noi o cireasă înseamnă că am ajuns acolo unde nu trebuia.