Curtea de Apel Bucureşti a deciş aseară târziu, arestarea preventivă a fostului preşedinte al CNAŞ Marian Burcea, şi a altor 12 membri ai conducerii instituţiei şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Capitalei. Irina Adelina Geambaşu, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, a fost plasată în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată, scrie Radio România Actualități.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2016 – august 2017 s-ar fi constituit un grup infracţional organizaţ prin care aproape trei milioane de euro din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti ar fi fost fraudate prin decontarea ilegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.

Anchetatorii notează şi că în unele situaţii s-ar fi folosit dosare medicale întocmite în falş cu implicarea unor funcţionari din cadrul CSAMB, protejaţi de conducerea instituţiei, dar şi de cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De multe ori – mai precizează procurorii anticorupţie – dosarele medicale cu pacienţi fictivi ar fi avut prioritate la decontare şi aprobare, în detrimentul celorlalte.

Pentru a nu fi descoperite fraudele, s-ar fi întocmiţ în falş raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor şi s-ar fi introdus şi şters date din sistemul informatic unic integrat al CNAŞ prin accesarea sa fără drept.

foto: Mediafax