România învinge la Rio de Janeiro și obține primele medalii de aur

Echipa feminină de spadă a României a cucerit medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a învins China, deținătoarea titlului, în finală, cu scorul de 44-38. Ana-Maria Popescu (ex-Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au adus prima medalie a României la JO 2016.

”A fost o așteptare amară, iar roadele așteptării sunt dulci. Sunt cu sufletul împăcat pentru ca visul unei nopți de iarnă, pentru că aici este totuși iarnă, s-a îndeplinit. În spatele acestui vis se află multă muncă, îndoieli, încredere foarte mare care uneori se uzează, dar este vorba în primul rând de sportive, care au format un nucleu deosebit. Regretul meu este că sunt mult mai respectae pe planșele din afara țării decât în România. Îmi pare bine că delegația României a spart gheața cu un spărgător atomic, ” a declarat antrenorul Dan Podeanu.

” Mulțumesc că am terminat ceea ce mi-am propus cu această medalie, îmi iubesc echipa, îmi iubesc antrenorii și le mulțumesc din suflet că mi-au dat șansa să fiu aici și să iau această medalie. Nu îmi mai aduc aminte de când nu am mai bătut China și le-am spus fetelor că imi este frică dar îmi doresc atât de mult această medalie încât vreau să dăm toată scrima din noi pe acea planșă și se pare că am reușit,” a declarat Simona Gherman cu ochii în lacrimi.

”Acolo pe podium, mă gândeam la tata și știu că ei sunt fericiți acolo și sărbătoresc. Nu am mai putut intona nici imnul, doar acolo mi-a fost gândul. Am avut o datorie pe care am reușit să o achit, o datorie față de tata si față de Dan Podeanu. Rămăsesem cu această chestie încă de la Londra și era foarte greu să o mai car încă patru ani. Era păcat de această echipă să iasă așa din scenă. Putea fi ultimul nostru meci împreună și era păcat după câte rezultate bune am avut să ieșim acum, pe ușa din dos. Ne-a fost o frică încât nu mai știam dacă tremurăm de frig sau de frică,” a spus Ana-Maria Popescu (ex-Brânză).

Este a patra medalie olimpică de aur, după cele obținute de Mihai Covaliu la sabie individual, în 2000, la Sydney, de laura Badea, la floretă individual, în 1996, la Atlanta, și de Ionel Drâmbă, la floretă individual, la Ciudad de Mexico, în 1968. Totodată, e prima medalie olimpică de aur câștigată de scrima românească la echipe.