Încă de dimineaţă, miniştrii de externe român şi kazah au avut discuţii pe marginea relaţiilor bilaterale în condiţiile în care în luna iunie s-au împlit 25 de ani de cooperare între cele două state.

Întâlnirea ministrului de externe român Theodor Meleşcanu cu omologul său kazah, Kairat Abdrahkamov este a doua pe care o are în Kazahstan de la sosire, după cea de ieri când a fost primit de premierul de la Astana.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor române şi kazahe au avut ocazia de altfel să aibă împreună şi o cină de lucru la care s-au pus de acord în privinţa temelor de interes comun, precum cooperarea în domeniul energetic – spune ministrul român de externe Theodor Meleşcanu. ”Energia reprezintă punctul central al colaborării dintre ţările noastre. Energia este cheia economiei moderne. Intenţionăm acum să diversificăm această cooperare şi să o extindem de la IT la întreprinderile mici şi mijlocii, agricultură sau transport”.

Alături de toate aceste sectoare, paterneriatul dintre România şi Kazahstan va fi aprofundat şi în domeniul cultural, în condiţiile în care se doreşte o mai bună colaborare între universităţile din cele două ţări – anunţă ministrul kazah de externe Kairat Abdrahkamov. ”Am căzut de acord să creştem numărul de studenţi kazahi care să vină la universităţile din România şi a celor români care să vină în Kazahstan. Vom organiza de asemenea vizite la Astana şi Bucureşti ale celor din cercurile academice.”

Astăzi la Expoziţia Mondială de la Astana este ziua României, marcată printr-o ceremonie specială, o reprezentaţie de dansuri populare, un concert susţinut de Gheorghe Zamfir şi o vizită la pavilionul românesc. RRA