pame πρωτομαια
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii în multe oraşe din Grecia, precum şi în Atena sunt planificate greve şi demonstrații.
La Atena Sindicatele din Serviciile Publice şi Private (GSEE, ADEDY), precum şi Centrul Muncitoresc, vor organiza un marş de protest pentru restabilirea drepturilor muncitorilor.
La orele 10.00 se vor aduna în Piaţa Constituţiei, iar la orele 11.00 demonstranţii participanţi la miting se vor îndrepta spre Piaţa Klathmonos.
„Provocările şi problemele de muncă sunt foarte mari, astfel că se cer unitate şi implicare. Noi luptăm şi protestăm pentru răsturnarea politicilor de austeritate, pentru asigurarea şi recâştigarea drepturilor noastre de muncă şi a drepturilor sociale „, se scrie în comunicatul Confederaţiei Generale a Muncitorilor greci din serviciul privat (GSEE).
O delegaţie a Frontului Sindical Muncitoresc Elen (PAME) din Atena va depune o coroană de flori la Poligonul din zona Kaisariani în Atena, la orele 8.30.
Federaţia Panelenică a Marinarilor participă la greva generală declarată de GSEE în data de 1 MAI.
Astfel, navele de toate categoriile vor rămâne legate la țărm, între orele 00:01- 24.00.
De asemenea, lucrătorii unor anumitor mijloacele de transport în comun din Atena îşi vor întrerupe parţial activitatea.
Trenurile din Grecia şi trenul de la periferia Atenei nu vor circula până la orele 24.00.
Trenul, metroul şi tramvaiul din Atena vor circula după orele 9.00, autobuzele 9.00 – 21.00, troleul 8.30 – 21.00.

Magazinele comerciale din Grecia vor rămâne închise, precum şi siturile arheologice şi muzeele. În paralel, organizaţia pentru Cultură, Tineret şi Sport aparţinând primăriei municipiului Atenei sărbătorește Ziua de 1 Mai în Piaţa Ameriki cu evenimente pentru toate vârstele, în care tradiţia şi muzica vor domina.

Prietenii noștri mici sunt invitaţi pentru a confecţiona coroniţe de flori, în cinstea acestei sărbători.
La confecţionarea împletiturilor din flori vor ajuta și componenţii Clubului 61 de Cercetaşi din Atena, precum şi Asociaţia E.POI.ZO (Asociația locatarilor rezidenţilor şi a profesioniştilor din Piaţa Ameriki și zona înconjurătoare). Zona va fi înmiresmată cu mirosuri de primăvară și flori.
La ora 20.00 publicul se va bucura de un eveniment muzical „Cântece de mai şi primăvară”, susşinut de : Philip Nicholas, Cleo Denardou şi Nadia Karagiannis.
Director muzical: Thanos Polidoras
Istoria Pieţei Ameriki
Anterior a fost denumită Piaţa Necăsătoriţilor. Numele a fost dat de cetăţeni pentru că zonă era părăsită și era utilizată ca loc de întâlnire între îndrăgostiţi.
Iniţial a fost denumită neoficial şi Piaţa Anthesteria, pentru că în regiune nu existau spații locative şi era locaţia care avea spaţiul ce putea permitea serbarea de 1 Mai.
Numele actual, Piaţa Ameriki, în conformitate cu Actul normativ al Consiliului Local (1927), a fost dat „în onoarea Statelor Unite ale Americii, pentru excepționalele dovezi de prietenie pe care rezidenții americani le-au avut față de greci.”
(Veronica Todor)