Violenţe la granița greco-macedoneană. Mii de refugiaţi forţează intrarea în Europa

Furioşi că nu sunt lăsaţi să treacă în Macedonia, peste 6.000 de refugiaţi au forţat luni, 29 februarie gardul de la graniţă, la punctul de trecere Idomeni.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri, iar violenţele s-au încheiat după câteva minute după care frontiera greco-macedoneană a fost închisă, din nou, după ce aproximativ 300 de imigranți au fost autorizați să treacă în zori în Macedonia. Cei aproximativ 300 de imigranți și refugiați, cărora li s-a permis să treacă frontiera, sunt în majoritate irakieni și sirieni.

Locul respectiv a fost conceput pentru o şedere de scurt timp a migranţilor, însă din cauza interdicţiilor de la graniţă, situaţia a devenit una de coşmar.

Rând pe rând, ţările aflate pe ruta refugiaţilor şi-au închis graniţele, din cauza numărului prea mare de oameni.

Este de aşteptat ca tensiunile să crească în perioada următoare, fiindcă tot mai mulţi refugiaţi vor pleca din Orient, pe mare, spre Europa.

Macedonia este prima țară de pe ruta balcanică, utilizată de către imigranții care sosesc în insulele din Turcia cu scopul de a ajunge în țările Europei Centrale și de Nord.

După restricțiile impuse săptămâna trecută de către Austria, Croația, Slovenia — țări membre ale Uniunii Europene, precum și de către Macedonia și Serbia, care au limitat numărul de imigranți cărora li s-a permis intrarea pe teritoriul lor, Grecia a avertizat că aproape 70.000 de persoane riscă să fie blocate pe teritoriul său în luna martie, față de cei 22.000 în prezent.

O reuniune ministerială extraordinară era programată luni, 29 februarie la Atena pentru a elabora un plan de urgență în scopul rezolvării acestei probleme, au indicat mass-media elene.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a afirmat duminică seara că UE nu poate lăsa Grecia „să se scufunde în haos” în fața afluxului de imigranți.(AGERPRES)

Sursa foto: observator.ro

De același autor

Related Articles