biden

Vicepreşedintele american Joe Biden a ajuns la Kiev, în capitala Ucrainei, unde autorităţile de tranziţie prooccidentale se confruntă cu o insurgenţă separatistă în estul ţării, informează France Presse. Biden, care s-a implicat puternic în criza politică din Ucraina de la izbucnirea ei în noiembrie, se va întâlni mâine cu preşedintele interimar Oleksandr Turcinov şi cu premierul Arseni Iaţeniuk.

Vizita ar putea irita autorităţile de la Moscova în condiţiile în care, după cum scrie „New York Times”, administraţia americană încearcă să pună la punct o nouă abordare pe termen lung în relaţiile cu Rusia.

Urmând strategia de după cel de Al Doilea Război Mondial de contracarare a fostei Uniuni Sovietice preşedintele Barack Obama se gândeşte la o izolare a Rusiei prin tăierea legăturilor economice şi politice ale acestei ţări cu restul lumii – este de părere publicaţia americană.

„New York Times” citează şi asistenţi de la Casa Albă care spun că, deşi în cele din urmă se va ajunge la o soluţie la actualul impas privind Crimeea şi estul Ucrainei, preşedintele american a ajuns la concluzia că nu va avea niciodată o relaţie constructivă cu omologul său ruş Vladimir Putin.

În aceste condiţii liderul de la Casa Albă îşi va petrece ultimii doi ani şi jumătate din mandat încercând să reducă la minimum relaţiile de cooperare pe care le-ar putea avea cu preşedintele rus. O prioritate a administraţiei americane este de a menţine un consens internaţional împotriva Rusiei, care să includă şi China, un susţinător tradiţional al Moscovei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite – conchide publicaţia americană.

Între timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Kievul că a încălcat recentul acord de la Geneva, menit să pună capăt tensiunilor din estul Ucrainei. În opinia şefului diplomaţiei de la Moscova, autorităţile ucrainene nu au voinţa de a controla grupările extremiste responsabile de atacul armat de ieri din oraşul Slaviansk, în care cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa. Kievul a deschis o anchetă în urma incidentului de ieri, iar în această dimineaţă situaţia în oraş era calmă, după cum relatează Agenţia France Presse.

Sursa foto: www.politico.com