Ministerul Afacerilor Externe din România salută acordul privind Brexit, întrucât acesta va garanta drepturile cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, aceștia putând continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special.

„Ministerul Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene și ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere și deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate și întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menținere este esențială în contextul evoluțiilor în vecinătatea estică, unde România și Marea Britanie împărtășesc obiective comune”, arată MAE într-un comunicat de presă.

Ministerul consideră că acordul reprezintă cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri.

„Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status).

MAE își exprimă speranța că, în perioada următoare, acordul va fi aprobat de către Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.

„România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 și la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii”, subliniază MAE.