Preşedintele american, Donald Trump, a propus miercuri Cubei o deschidere dacă îşi retrage sprijinul pentru preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, iar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, el şi-a reiterat ameninţările cu o blocadă economică mai mare şi o sporire a sancţiunilor, transmite EFE.

„Cu mişcarea corectă, Cubei i-ar putea fi foarte bine, am putea face o deschidere”, a afirmat Trump într-un interviu pentru Fox Business, în care a avertizat de asemenea că SUA îşi vor înăspri poziţia faţă de insulă „dacă nu va părăsi Venezuela”.

El a declarat că Havana se va confrunta cu un „embargo foarte dur” dacă va continua să-l sprijine pe Maduro şi a subliniat că aplicarea sa va depinde de ceea ce se va întâmpla.

Liderul american şi-a reluat ameninţarea, exprimată pentru prima oară marţi, de a intensifica embargoul asupra Cubei şi a impune sancţiuni de „cel mai înalt nivel”.

„Dacă trupele şi miliţiile cubaneze nu încetează imediat operaţiunile sale militare şi de alt tip cu scopul de a provoca moarte şi distrugerea Constituţiei Venezuelei, vor fi impuse Cubei un embargo complet şi sancţiuni de cel mai înalt nivel”, a spus Trump.

Guvernul SUA crede că în Venezuela s-ar afla circa 25.000 de cubanezi care se presupune că acţionează în interiorul structurilor de informaţii şi militare ale ţării, ceea ce Cuba a dezminţit acuzând Washingtonul că „minte cu neruşinare”.

Potrivit SUA, faptul că Maduro continuă să rămână la putere se datorează în parte acestei susţineri a Havanei.

În acelaşi interviu, Donald Trump l-a calificat pe preşedintele venezuelean drept un „tip dur” şi a apreciat ca „zvonuri” ceea ce a declarat miercuri secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi anume că Maduro era gata să plece din ţară, dar Moscova l-a împiedicat.

„Dacă este aşa, nu este acceptabil”, a spus Trump.

La puţin timp după ce a ajuns la putere, Donald Trump a făcut paşi înapoi în istoricul proces de deschidere în relaţiile dintre SUA şi Cuba, promovat de predecesorul său, Barack Obama, şi preşedintele cubanez de la acel moment, Raul Castro, după mai mult de jumătate de secol de ostilitate.

Sursa – agerpres.ro