Vaticanul se pregăteşte pentru posibilitatea de a avea femei în gărzile elveţiene

Noile cazărmi ale gărzilor elveţiene ale Vaticanului vor fi construite pentru a găzdui şi femei membre, dacă Papa Francisc sau succesorii săi permit ca femeile să intre în rândul acestor gărzi de elită, relatează Reuters.

Oficiali ai fundaţiei elveţiene care alocă aproximativ 45 de milioane de franci elveţieni (46 de milioane de dolari) pentru a înlocui actuala cazarmă veche de 150 de ani au semnat un memorandum de înţelegere cu secretarul de stat al Vaticanului.

”Proiectul include camere single cu băi private”, a afirmat Riccardo Boscardin, un director al fundaţiei după semnare.

”Sunt două motive. Unul este deoarece COVID a apărut atunci când proiectul a început şi al doilea este posibilitatea de integrare a femeilor în gardă”, a afirmat Boscardin. ”Dar această decizie nu este a noastră, ci exclusiv a Vaticanului şi a Papei”, a spus el.

Forţa, a cărei misiune principală este de a-l proteja pe Papă, a fost exclusiv formată din bărbaţi de la înfiinţarea sa în 1506. Bărbaţii sunt toţi cetăţeni elveţieni.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit femei în mai multe posturi superioare şi funcţii de conducere în administraţia Vaticanului şi în martie a introdus o nouă constituţie emblematică care va permite catolicilor laici botezaţi, inclusiv femei, să aibă acces la conducerea majorităţii departamentelor din Vatican,

Fundaţia Gărzii Elveţiene Pontificale, care sprijină financiar garda, a colectat deja aproximativ 37 de milioane de franci elveţieni şi trebuie să strângă încă aproximativ 7,5 milioane, a precizat Boscardin.

El a spus că lucrările urmează să înceapă în ianuarie 2026, aşa că gărzile nu vot fi strămutate în timpul Anului Sfânt 2025, când milioane de pelerini urmează să viziteze Vaticanul.

De același autor

Related Articles