canicula1

Un val de căldură extremă cu temperaturi-record sunt înregistrate în mai multe oraşe şi milioane de persoane fiind afectate, relatează Associated Press în pagina electronică.

Autorităţile din Franţa şi din alte ţări au avertizat bătrânii, familiile şi persoanele vulnerabile să fie atente la riscurile pentru sănătate. Oficialii din Paris au deschis camere cu aer condiţionat pentru public.

O masă de aer cald care circulă către nord dinspre Africa a ridicat considerabil temperaturile din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Franţa în ultimele zile. Sud-Vestul Franţei a înregistrat marţi temperaturi de 42 de grade Celsiuş iar Cordoba (sudul Spaniei) aproape 44 de grade Celsius.

Ultima oară când s-au înregistrat 40 de grade Celsius la Paris în iulie a fost în 1947, potrivit meteorologului Francois Gourand de la Meteo France. Luna august este în general mai fierbinte, dar ultima dată când Parisul a avut 40 de grade Celsius în această lună a fost în 2003.

La gara Lyon din Pariş au fost difuzate în mod repetat anunţuri prin care călătorii erau sfătuiţi să bea multă apă şi să nu se suprasolicite. Medicii au fost în stare de alertă, pentru a răspunde prompt în cazul unor situaţii de urgenţă.

Autorităţile spaniole au afirmat că ultima săptămână a adus temperaturi-record pentru luna iunie, Madridul înregistrând aproape 40 de grade Celsiuş cea mai ridicată temperatură din ultimii 95 de ani.

Portugalia, care se pregăteşte pentru un sezon dificil de incendii de vegetaţie, după o iarnă şi o primăvară foarte uscate, a avut cea mai fierbinte şi mai secetoasă lună iunie din ultimii 12 ani.

Serviciul de Protecţie Civilă a afirmat că mai mult de 9.700 de pompieri, 2.000 de vehicule şi 45 de aeronave vor fi pregătite în orice clipă să intervină. De asemenea, vor fi angajaţi şomeri în aproximativ 230 de turnuri de monitorizare antiincendiu din ţară.

Sursa: gds.ro