După cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda și în mai multe regiuni din Suedia de la debutul înregistrărilor meteorologice, temperaturile s-au apropiat începând de duminică de recordurile absolute stabilite în nordul Europei, unde termometrele indică de câteva zile valori cuprinse între 30 și 35 de grade Celsius.

În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, meteorologii anunțând 33,5 grade Celsius duminică, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul țării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914, scrie Agerpres.

La nivel național, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depășit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul național de meteorologie.

În Suedia învecinată, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a șasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depășind recordurile precedente din 2018 și 2019.

„Remarcăm o tendință? Eh, probabil este doar încă o coincidență”, a ironizat pe Twitter activista de mediu Greta Thunberg. La nivelul național, iunie 2021 a ocupat în Suedia locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie constatate de la debutul măsurătorilor meteorologice. În Norvegia, Institutul de Meteorologie a înregistrat duminică 34 grade Celsius la Saltdal, o localitate dintr-un comitat situat în proximitatea Cercului Polar, această valoare reprezentând cea mai ridicată temperatură întregistrată în întreaga țară în acest an. Ea este cu doar 1,6 grade Celsius mai mică decât recordul absolut de temperatură din Norvegia.

„Nopți tropicale” – atunci când valorile din termometre nu scad sub pragul de 20 de grade Celsius – au fost înregistrate în mai multe zone din Norvegia. Vara anului 2021 a fost deja marcată de un record absolut de temperatură în Canada, care s-a apropiat de valoarea de 50 de grade Celsius la umbră, sub efectul unei „cupole de căldură”. Potrivit unui raport publicat în mai, Arctica se încălzește de trei ori mai repede decât restul planetei noastre, confruntându-se cu o creștere a valorilor de temperatură mult mai rapidă decât se așteptau specialiștii și care este departe de a se fi încheiat.