UPDATE Atac armat într-o școală de lângă Helsinki. Unul dintre copiii împuşcaţi a murit

UPDATE

Un copil în vârstă de 12 ani, dintre cei trei împuşcaţi marţi într-o şcoală dintr-o suburbie a capitalei finlandeze Helsinki, a murit, a anunţat poliţia, transmit Reuters şi AFP.

‘Astăzi, după ora 09.00, au avut loc împuşcături în şcoala Viertola din Vantaa (…) în care un elev din clasa a VI-a a decedat. Alţi doi copii au fost grav răniţi’, a declarat Ilkka Koskimaki, un responsabil al poliţiei, într-o conferinţă de presă.

Suspectul, un minor în vârstă tot de 12 ani, a fost reţinut de poliţie în afara şcolii. Atât el, cât şi arma se află acum în custodia forţelor de ordine.

Potrivit poliţiei, este vorba despre o armă de mână, pentru care o rudă apropiată avea permis.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat anterior că victimele fuseseră transportate la spital.

Toţi copii implicaţi în incident aveau aceeaşi vârstă, 12 ani.

Clădirea şcolii a fost împrejmuită de poliţie.

Imagini video care circulă pe reţelele de socializare şi neverificate de Reuters arată doi poliţişti îngenunchiaţi lângă suspect, întins cu faţa în jos pe trotuar.

Nu au fost făcute publice detalii despre identitatea copiilor implicaţi.

Incidentul a avut loc într-o şcoală din Vantaa, cu circa 90 de angajaţi şi unde învaţă în jur de 800 de elevi de la clasa I până la a IX-a, conform municipalităţii locale.

‘Pericolul imediat a trecut’, a declarat directorul şcolii, Sari Laasila, refuzând să facă alte comentarii.

‘Ziua a început într-un mod îngrozitor. Nu pot decât să-mi imaginez durerea şi îngrijorarea trăite de multe familii în acest moment. Suspectul a fost prins’, a declarat ministrul de interne Mari Rantanen pe platforma X.

La rândul său, prim-ministrul Petteri Orpo a declarat că incidentul este profund şocant. ‘Gândurile mele sunt alături de victime, de apropiaţii lor, de ceilalţi elevi şi de personalul’ şcolii, a scris el pe aceeaşi platformă.

Incidente similare petrecute în şcoli au pus un mare semn de întrebare asupra regimului deţinerii de arme în Finlanda.

În 2007, Pekka-Eric Auvinen a împuşcat şi omorât şase elevi şi doi angajaţi ai liceului Jokela, în apropiere de Helsinki, după care s-a sinucis.

Un an mai târziu, în 2008, Matti Saari, un alt elev, a deschis focul într-o şcoală vocaţională din Kauhajoki, în nord-vestul ţării, omorând nouă elevi şi un angajat, înainte de a se sinucide.

În 2010, Finlanda a înăsprit legislaţia în domeniul armelor, introducând un test de aptitudini pentru toţi cei care solicită permis de port-armă. De asemenea, vârsta limită pentru deţinerea de arme a fost majorată de la 18 la 20 de ani.

În Finlanda există peste 1,5 milioane de arme de foc înregistrate şi în jur de 430.000 de posesori de permis, într-o ţară cu 5,6 milioane de locuitori unde vânătoare şi trasul la ţintă sunt activităţi populare.

***

Trei copii au fost răniți ​​marți dimineață într-o împușcătură la o școală primară din Finlanda, iar un suspect, care era și el minor, a fost ulterior arestat, a anunțat poliția finlandeză.

Victimele au fost duse la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru Reuters.

Incidentul armat a avut loc la școala Viertola din Vantaa, o suburbie a capitalei Helsinki, care are aproximativ 800 de elevi din clasele I până la IX și un personal de aproximativ 90 de persoane, potrivit municipalității locale.

„Pericolul imediat a trecut”, a declarat pentru Reuters directorul școlii Viertola, Sari Laasila, refuzând să comenteze ulterior incidentul.

Foto X/ WorldNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles