Uniunea Europeană oferă sprijin de urgenţă Greciei

Miniştrii de justiţie şi afaceri interne din Uniunea Europeană, reuniţi într-o şedinţă extraordinară la Bruxelles, au adoptat un plan de acţiune prin care oferă sprijin de urgenţă Greciei, pentru a gestiona presiunile migratorii de la frontiera acestei ţări cu Turcia.

Astfel, ar urma să aibă loc două operaţiuni de intervenţie rapidă la graniţele Greciei şi vor fi alocate fonduri de 700 de milioane de euro pentru creşterea capacităţii de reacţie la frontieră.

Printre deciziile luate se mai numără şi distribuirea celor peste 5.000 de copii minori în statele membre, idee sprijinită în trecut de Germania, care crede într-o soluţie europeană în această situaţie.

Primul ajutor a venit în luna decembrie a anului trecut de la Serbia, o ţară ce nu aparţine familiei europene, dar care a anunţat că va primi îngrijirea a 100 de copii neînsoţiţi.

Evenimentele create în ultimele zile şi solidaritatea europeană cu Grecia se pare că a schimbat climatul şi, ieri, la Consiliul miniştrilor afaceri interne, patru ţări europene au acceptat să primească copii minori neînsoţiţi.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, anunţase în luna noiembrie că executivul elen are un plan “No child alone”, adică “Niciun copil singur”, şi prevede construcţia de adăposturi pentru copii neînsoţiţi, dar povara este deja prea mare pentru Grecia.

Totuşi, Grecia a propus să ţină 1500 de copii, iar restul să fie relocaţi în cele 26 de ţări europene.

Uniunea Europeană trebuie să amelioreze situaţia minorilor neînsoţiţi din taberele de refugiaţi suprapopulate, unde viaţa lor este pusă zilnic în pericol, fiind expuşi violenţelor şi traumelor, şi lăsaţi să se descurce singuri în condiţii de trai şi meteo tot mai proaste şi periculoase.

Cele mai citite

Related Articles