Uniunea europeană amână votul privind interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare pe combustie din 2035

Ţările Uniunii Europene au amânat votul planificat pentru săptămâna viitoare privind interzicerea vânzărilor de automobile noi care emit dioxid de carbon din 2035, ca parte a pachetului „Pregătiţi pentru 55”, după ce Germania a pus sub semnul întrebării sprijinul său pentru această reglementare.

Noua dată la care va avea loc votul nu a fost stabilită, însă un purtător de cuvânt pentru Suedia – ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE – a anunţat că ambasadorii statelor membre vor reveni la această problemă „în timp util”, scrie Agerpres.

După luni de negocieri, Comisia, Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns anul trecut la un acord privind această lege, care va stabili ca toate maşinile noi vândute în blocul comunitar să aibă zero emisii de dioxid de carbon din 2035 – astfel încât de la acea dată va fi imposibilă vânzarea de automobile cu motoare pe combustie. Dar statele membre UE încă trebuie să aprobe decizia, pentru a intra în vigoare.

Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că utilizarea combustibililor sintetici ar trebui să rămână posibilă după termenul limită din 2035 şi a cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere în acest sens.

Vineri, ambasadorii statelor membre UE au decis amânarea votului, care era planificat în 7 martie, a informat purtătorul de cuvânt pentru Suedia.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat proiectul care pune punct vânzării de automobile noi echipate cu motoare termice începând din 2035.

De același autor

Related Articles