0-HU

Guvernul ungar a decis miercuri să închidă fizic graniţa cu Serbia. Ungaria intenţionează să construiască un gard înalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de graniţă comună între cele două ţări.
Numărul refugiaţilor care au pătruns în Ungaria a crescut de la 2.000 în 2012 la 54.000 din luna ianuarie a acestui an, astfel că, după Suedia, este ţara membră a UE cu cel mai mare număr de refugiaţi raportat la totalul populaţiei. Potrivit guvernului de la Budapesta, 95% dintre aceştia trec graniţa cu Serbia, care nu este membră a UE. Aproape 75% din refugiaţii care au pătruns în Ungaria sosesc din Siria, Irak şi Afganistan, de unde au fugit din cauza războaielor.
Premierul sârb, Aleksandar Vucic, s-a arătat surprins şi şocat de decizia luată miercuri de Ungaria de a închide graniţa cu Serbia din cauza afluxului de imigranţi clandestini, relatează AFP. Soluţia nu este să ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovată de situaţia creată de imigranţi, nu suntem decât o ţară de tranzit. Este Serbia vinovată de situaţia din Siria?, s-a întrebat el.
Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu înţeleg această decizie şi intenţionez să discut despre asta cu partenerii noştri din cadrul UE, a răspuns el. Aleksandar Vucic a ţinut să sublinieze că imigranţii pătrund în Serbia ‘din ţări ale UE’, referindu-se la Bulgaria şi Grecia.
În ianuarie şi februarie acest an, Ungaria s-a confruntat şi cu un val de imigranţi kosovari, constrânşi la exod din motive economice.

Mario BALINT

Foto: ziare.com