Un important general iranian a fost ucis azi-noapte la Baghdad într-o lovitură aeriană americană.

Este vorba de Qassem Soleimani, comandant al Forţei Quds, unitatea de elită, specializată în operaţiuni externe, a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. Alături de Soleimani şi-a pierdut viaţa şi comandantul Kataib Hezbollah, o miliţie irakiană responsabilă de atacuri împotriva forţelor americane şi implicată în recentul asalt asupra ambasadei Statelor Unite la Baghdad.

În total, cel puţin 8 persoane au fost ucise în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni.

Uciderea lui Qassem Soleimani, care a avut loc pe fondul tensiunilor americano-iraniene, ar putea fi cea mai dură lovitură administrată Iranului de Statele Unite în zeci de ani şi deja au fost exprimate temeri că actul va duce la noi violenţe.

Irakul, prins la mijloc între aliaţii americani şi cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violenţelor ce riscă să transforme ţara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acţionează pe teritoriul său.

Zece atacuri cu rachete au vizat soldaţi şi diplomaţi americani de la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, ucigând un subcontractant american în urmă cu o săptămână.

Marţi, protestatari pro-iranieni au atacat ambasada SUA din Bagdad, un episod violent fără precedent încheiat miercuri cu retragerea acestora in zona ultra-securizată a Bagdadului, Zona Verde, unde se găseşte ambasada americană, la ordinele Hashd al-Shaabi.

FOTO: https://www.independent.co.uk/