Ucrainenii sunt chemati la urne duminica pentru a alege un nou Parlament.

Sistemul de vot este mixt: jumatate dintre cei 450 de parlamentari sunt alesi pe liste de partid, iar ceilalti sunt alesi în circumscriptii uninominale într-un singur tur.

Mai precis candidatul care obtine cele mai multe voturi devine parlamentar indiferent de numarul voturilor. E acelasi sistem de vot ca cel prin care au fost alesi primarii în România.

Sondajele de opinie dau ca mare câstigator partidul „Servitorul Poporului” sau „În Slujba Poporului”, un partid nou condus de presedintele Volodimir Zelenski, actorul care a câstigat surprinzator si zdrobitor alegerile prezidentiale din Ucraina.

Ucrainenii au aratat clar ca s-au saturat de starea de fapt din ultimii ani la alegerile prezidentiale care au avut loc în luna aprilie. Spre surpriza tuturor, actorul Volodimir Zelenski l-a învins pe presedintele în functie, Petro Porosenko.

Singura tangenta cu politica a lui Volodimir Zelenski, pâna anul acesta, era rolul de presedinte al Ucrainei pe care actorul îl juca într-un serial TV intitulat “Servitorul poporului” sau “În slujba poporului”.

Chiar în discursul inaugural de presedinte, Volodimir Zelenski a anuntat ca convoaca alegeri anticipate.

Ultimul sondaj de opinie realizat la începutul acestei saptamâni da un scor de aproximativ 50% pentru partidul “Servitorul Poporului”.

Pe locul 2 ar urma sa se plaseze “Platforma Opozitiei – Pentru Viata” singura formatiune politica cu o atitudine pro-Rusia si care se opune fatis aderarii Ucrainei la NATO si la Uniunea Europeana. Platforma opozitiei-Pentru Viata ar urma sa obtina 10-12 la suta din voturi, estimeaza ambasadorul Ucrainei la Bucursti, Oleksandr Bankov.

Exceptând eventualele surprize, alte trei partide ar urma sa depaseasca pragul electoral de 5%. Partidul “Solidaritatea Europeana” condus de fostul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, (preferat de aproape 8% dintre alegatori); partidul “Batkivshchyna” al fostului premier Iulia Timosenko cu aproximativ 7% si un alt partid nou înfiintat intitulat “Vocea” si care se bucura de sustinerea a aproximativ 6 la suta din electorat. Noul partid “Vocea-Holos” e condus de un foarte popular cântaret în Ucraina, Sviatoslav Vakarciuk, solistul trupei Okean Elezî.

Orientarea pro-europeana si pro NATO a viitorului parlament nu este o surpriza. Aproape 60 la suta dintre ucraineni sustin o eventuala aderare a tarii la Uniunea Europeana. Mai mulţ întrebati daca ar vrea ca Ucraina sa devina membra a aliantei militare NATO, 62% dintre ucraineni raspund “DA”. În urma cu doar 7 ani, aderarea la NATO era sustinuta de doar 15 la suta din populatie.

Declaratiile din ultimele zile de campanie electorala anunta o reducere a numarului de ministere în viitorul guvern, de la 19 – câte sunt acum – la 12, însa numarul va depinde si de cum va arata viitoarea coalitie guvernamentala.

De asemenea, în campania electorala presedintele Volodimir Zelenski a anuntat ca va propune o Lege a lustratiei care i-ar afecta pe toti cei care au ocupat functii importante în ultimii 5 ani.

Sursa: romania-actualitati.ro