Ucraina şi Republica Moldova au fost acceptate candidate pentru aderarea la UE

Liderii UE au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat preşedintele Consiliului European Charles Michel, citat joi de DPA şi France Presse.

El a evocat decizia drept un „moment istoric”, în plină ofensivă rusă în estul Ucrainei. Această decizie mult aşteptată de Kyiv și Chișinău, luată la un summit al şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE la Bruxelles, marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării.

Mai mulţi lideri europeni au felicitat joi Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat convinsă că cele două ţări vor acţiona cât mai rapid posibil pentru a pune în practică reformele necesare, transmite Reuters.’Nu poate exista un semn mai bun de speranţă pentru cetăţenii Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei în aceste vremuri tulburi’, a declarat von de Leyen în marja summitului UE de la Bruxelles, adăugând că aceste ţări mai au teme de făcut.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat că statutul de candidat acordat Ucrainei şi R. Moldova este un ‘semnal foarte puternic faţă de Rusia’, transmite AFP.

‘De 27 de ori da!’, a scris pe Twitter cancelarul german Olaf Scholz referindu-se la sprijinul unanim din partea tuturor ţărilor membre ale UE.’Iată o bună cooperare în familia europeană!’ a adăugat Scholz, conform dpa.

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a calificat această decizie drept o nouă pagină de istorie.’Acest lucru confirmă poziţia care se cuvine Ucrainei în Europa. Ei luptă pentru libertăţile şi valorile pe care se întemeiază UE’, a adăugat Kallas.

Sursa – Radio România Actualităţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles